Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Na jakém principu je řízen tepelný výkon tepelného čerpadla dle potřeby tepelného příkonu objektu?

Máte všichni, co hovoříte o oběhovém čerpadle, určitě pravdu. Zjištěno dodatečně, že toto TČ (výkon 19 kW) potřebuje oběhové čerpadlo (OČ) s průtočným množstvím 3,5 m3/hod. A námi osazené má pouze jmenovité 2,6 m3/hod. Takže toto bude nutné vyřešit.
Ale problémek je větší. Zjistil jsem totiž, že konkrétní pracovní průtok čerpadla, se odvíjí i od dopravované výšky (což jsem nevěděl, ale je to logické). Takže, když jsem našel jedno konkrétní OČ s max. dopravovaným množstvím 3,6m3/hod. a dokonce i s křivkou poklesu průtoku na základě dopravní výšky, tak tento údaj platí pouze pro dopravovanou výšku 1 m a podle křivky uvedené u tohoto čerpadla a naší dopravované výšky cca 4 m (1.patro) je jeho skutečné průtokové množství pouze 1,5m3/hod.
Pokud z těchto údajů vycházím, pak pro požadovaný průtok pro naše TČ (3,5 m3/hod.) potřebuji OČ se jmenovitým průtokovým množstvím cca 8,5 m3/hod.
No a našel jsem sice vhodné OČ, s maximálním jmenovitým průtokem 9,4m3/hod, které by pak mělo konkrétní funkční průtok cca 4m3/hod., ale jeho cena je 14388,- Kč.
No a pak jsem našel levnější s maximálním jmenovitým průtokem 6,9m3/hod, za cenu 2150,- Kč, které by pak mělo konkrétní funkční průtok cca 2,9 m3/hod. Takže to by asi zase už nevyhovovalo podmínce pro dané TČ.
Ale, dále mne napadlo, vzhledem k tomu, že jde o TČ s invertorovým kompresorem, u něhož jde nastavit požadovaný výkon kompresoru změnou frekvence (je možno nastavovat z ovladače TČ), že bych mohl provést úpravu nastavení maximálně nastaveného výkonu čerpadla (kompresoru) 19kW, jež má nastavenu maximální frekvenci, pro maximální výkon, 100 Hz. Provedl bych změnu nastavení na cca 80 Hz (cca 80%), čímž bych snížil výkon kompresoru o cca 20 % na cca 15 kW (jež by nám asi i stačilo) a tím by možná bylo docíleno i snížení na požadavek průtoku (snad také těch 20%), což by odpovídalo cca 2,8 m3/hod. a pak by to levnější OČ s funkčním průtokem 2,9 m3/hod. možná stačilo.
Problém by ovšem byl, že by osazený průtokový spínač stále reagoval pouze na průtok 3,5 m3/hod. a asi by musel být stejně přemostěn, případně vyměněn za jiný, s menší spínací hodnotou.
Ale jeho cena se pohybuje kolem 200$, což je cca 4600,- Kč + práce s výměnou, tak nevím, co by bylo lepší a jednodušší. Ještě kouknu, jestli Číňan není levnější.:))
Prozatím bych volil asi snížení výkonu kompresoru na max. cca 5,5 kW (snížil max. frekvenci na cca 35 Hz) pro stávající OČ se jmenovitým průtokem 2,6 m3/hod. - tedy funkčním průtokem cca 1,1 m3/hod. a průtokový spínač bych překlenul. A pak se rozhodneme asi pro jednu z dále uvedených alternativ.
1. Vyměnit OČ za to za 14388,- Kč, jež by vyhovovalo zřejmě bez zásahu do nastavení a úpravy průtokového spínače TČ.
2. Instalovat to OČ za 2150,- Kč, nastavit nižší max. výkon TČ na cca 15 kW (80 Hz) a provést výměnu průtokového spínače za spínač s hodnotou sepnutí 2,5 m3/hod. a cenu cca 4600,- Kč. Tedy celkový náklad cca 7000,- Kč.
Co na to odborníci ? :-D:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny