Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem změkčovač vody

Zdravím, má někdo praktickou zkušenost se změkčovači vody bez soli? Bydlíme v krasové oblasti s brutálně tvrdou vodou, plánuju pořídit ČOV a došlo i na otázku změkčování - a rozhodně nepovažuju za ideální čerpat na zahradu desíky kilo soli. Kanalizace díky neschopnosti naší starostky není a nebude :-/
Při čtení stránek výrobců a dodavatelů si připadám jak někde v teleshopingu, všichni prodávají div ne černou magii - ale zase nacházím i seriozně vypadající zdroje hovořící o tom, že to "fakt funguje". Proto by mě zajímaly názory lidí z praxe.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
U některých změkčovacích stanic se iontoměnič regeneruje kyselinou chlorovodíkovou. Myslím, že sůl j…
martas38 04.11.2019 07:52
martas38
Na ty jsem asi ještě nenarazil - ale zrovna HCl bych považoval za lepší řešení. Neutralizovat to hne… nový
nocturne 04.11.2019 08:23
nocturne
Popravdě jsem to moc nezkoumal. Pracuji ve velkém pivovaru, kde takovou stanici máme. Máte pravdu v… poslední
martas38 04.11.2019 16:16
martas38

Na ty jsem asi ještě nenarazil - ale zrovna HCl bych považoval za lepší řešení. Neutralizovat to hned na jímce není takový potíž, jako se zbavit NaCl. A vzhledem k silně vápenatému podloží bych se nebál ani případného úniku.

EDIT: pomocí HCl se regenerují jednotky pro takřka úplnou demineralizaci a spíš průmyslové, na malou změkčovací jednotku na tomhle principu jsem nenarazil.

Popravdě jsem to moc nezkoumal. Pracuji ve velkém pivovaru, kde takovou stanici máme. Máte pravdu v tom, že voda je prakticky demineralizovaná a na konci se pak míchá s normální vodou na potřebnou tvrdost. Akorát ta naše stanička by asi utáhla menší městečko. Ale možná ta firma dodává i menší zařízení. Jedná se o Eurowater.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru