Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem změkčovač vody

Zdravím, má někdo praktickou zkušenost se změkčovači vody bez soli? Bydlíme v krasové oblasti s brutálně tvrdou vodou, plánuju pořídit ČOV a došlo i na otázku změkčování - a rozhodně nepovažuju za ideální čerpat na zahradu desíky kilo soli. Kanalizace díky neschopnosti naší starostky není a nebude :-/
Při čtení stránek výrobců a dodavatelů si připadám jak někde v teleshopingu, všichni prodávají div ne černou magii - ale zase nacházím i seriozně vypadající zdroje hovořící o tom, že to "fakt funguje". Proto by mě zajímaly názory lidí z praxe.

Předmět Autor Datum
Máme změkčovač a i ČOV.Nasypu do něj za rok tři pytle solných tablet.Funguje.
iconek 03.11.2019 19:35
iconek
a vodu z ČOV používáte na zalévání? Já bych to s tou solí na zahradu asi nechtěl, tři pytle by tu mo…
nocturne 03.11.2019 20:01
nocturne
Voda z ČOV jde do trativodu, kalem zalejvám thůje. edit:Až teď jsem si všimnul, že potřebujete změk…
iconek 03.11.2019 23:57
iconek
Už jsem prošel tak polovinu nabídky změkčovačů na trhu - a některé prezentace jsou fakticky síla, "v… nový
nocturne 04.11.2019 08:20
nocturne
U některých změkčovacích stanic se iontoměnič regeneruje kyselinou chlorovodíkovou. Myslím, že sůl j… nový
martas38 04.11.2019 07:52
martas38
Na ty jsem asi ještě nenarazil - ale zrovna HCl bych považoval za lepší řešení. Neutralizovat to hne… nový
nocturne 04.11.2019 08:23
nocturne
Popravdě jsem to moc nezkoumal. Pracuji ve velkém pivovaru, kde takovou stanici máme. Máte pravdu v… poslední
martas38 04.11.2019 16:16
martas38

Voda z ČOV jde do trativodu, kalem zalejvám thůje.

edit:Až teď jsem si všimnul, že potřebujete změkčovač bez soli.Tak to o řádně fungujících nevím.Kouzelný krabičky na vodovodní tubky sice prej existujou, ale nefungujou.A nebo stojí raketu, že se skoro oplatí si nechat tu pitnou vodu dovážet.

Už jsem prošel tak polovinu nabídky změkčovačů na trhu - a některé prezentace jsou fakticky síla, "volejte věštce" je proti tomu slaboučký odvar.

U klasického, solankou proplachovaného změkčovače mám fakt pochybnost co potom s tou odpadní vodou. Bydlím na kraji CHKO a naprosto nemám představu, jak si naředěnou solí příroda poradí. Ale ta spotřeba mi připadá dost velká na to, aby se to "jen tak" ztratilo.
Co na to vegetace v okolí vašeho trativodu?

Obecně jde o dost nezmapované téma, což mě překvapuje. Řeší se každá hovadina, pomalu abych měl na žumpě vodoměr, ale tohle téma si ještě nikdo z ekobuzíků nevylosoval.

Na ty jsem asi ještě nenarazil - ale zrovna HCl bych považoval za lepší řešení. Neutralizovat to hned na jímce není takový potíž, jako se zbavit NaCl. A vzhledem k silně vápenatému podloží bych se nebál ani případného úniku.

EDIT: pomocí HCl se regenerují jednotky pro takřka úplnou demineralizaci a spíš průmyslové, na malou změkčovací jednotku na tomhle principu jsem nenarazil.

Popravdě jsem to moc nezkoumal. Pracuji ve velkém pivovaru, kde takovou stanici máme. Máte pravdu v tom, že voda je prakticky demineralizovaná a na konci se pak míchá s normální vodou na potřebnou tvrdost. Akorát ta naše stanička by asi utáhla menší městečko. Ale možná ta firma dodává i menší zařízení. Jedná se o Eurowater.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru