Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr anténního zesilovače

Dobrý den,

mám chalupu v údolí, kde je dost blbý signál. Satelit jsem několikrát zkoušel, ale stálo to za prd. Vadí tomu stromy, tak jsem se vrátil k pozemnímu signálu a překvapivě to docela solidně funguje i díky zesilovači. Bohužel v něm jsou dost blbé spoje a už mi to nejde ani sletovat, tak hledám náhradu a potřeboval bych poradit, jaký si koupit. Podle toho, co jsem zde viděl v nabídce, tak se to liší velikostí decibelů, tak asi vybrat ten nejsilnější, ale já tomu nerozumím, tak prosím o radu.

Předmět Autor Datum
Nemam rad predzesilovace. Ale pokud je to chata v zapadlem udoli, tak snad jo. Nejdriv se podivat po… nový
bahno 14.10.2019 20:02
bahno
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Máte tedy nějaký tip na vhodný typ zesilovače? Často mi právě p… nový
Kverka 14.10.2019 20:18
Kverka
No, po chvilce googleni jsem narazil treba na https://www.antena.cz/antena-zesilovace-uhf-konektory-… nový
bahno 14.10.2019 20:51
bahno
To nemůžeš tu parabolu ze satelitu umístit jinam? Já mám na chalupě satelit a rozhodně lepší obraz n… nový
Cat 14.10.2019 21:00
Cat
Alternativou je aktivna antena, kde uz mas zabudovany aj lte filter. nový
fleg 14.10.2019 23:17
fleg
Já koupil v létě na chatu místo 15 let staré tuhle anténu,má zesilovač i LTE filtr.Chytne všechny k… nový
Karel04 14.10.2019 23:46
Karel04
Nám tam stačí v pohodě čétéčka a co bude navíc, tak jen dobře. Bohužel často se začne sekat i ČT24,… nový
Kverka 15.10.2019 05:52
Kverka
Mapy pokrytí signálem,je třeba hledat už i DVB-T2. https://www.google.com/search?ei=IGalXc3AIoLzkwX… poslední
Karel04 15.10.2019 08:26
Karel04

Nemam rad predzesilovace. Ale pokud je to chata v zapadlem udoli, tak snad jo. Nejdriv se podivat po okoli po jinejch vysilacich - GSM,LTE,radio... Pokud siroko daleko nic neni, je to dobry znameni pro to koupit si predzesilovac. I tak bych preferoval neco s LTE filtrem. Zisk... jako cim vic, tim lip, ale! tim nachylnejsi na kmitani a tvorbu intermodulacnich produktu. Sel bych tak do pokryti ztrat kabelu+neco malo, odhadem 14-21dB, zadnou 40dB hruzu, to je moc a pozvanka pro problemy. Dobrej vyrobce udava i sumovy cislo(NF), tam cim min tim lip, 1dB je dobry, 0.4dB spickovy, 2.5dB je sumivej smejd.
EDIT: LNA musi byt umistnen co nejbliz anteny, bud primo na svorkach, nebo pripojen jen velmi kratkym kabelem. Dat ho na konec 30m koaxu tesne pred TV je naprosta blbost. To taky napovi, ktery predzesilovace ne. V alze se mi nelibi ani jeden.

Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Máte tedy nějaký tip na vhodný typ zesilovače? Často mi právě připadá, že i bez větru a pohnutí antény, nebo jiného mechanického vlivu začne obraz sekat. Chalupa je v místě přímo na hranici s Polskem a oddělují nás pouze skály a les. Jak píšete o rušení signálu LTE,GSM tak by to mohl být i tento problém.

Nám tam stačí v pohodě čétéčka a co bude navíc, tak jen dobře. Bohužel často se začne sekat i ČT24, nebo přestane jít úplně. Po nějaké době zas začnou jít.
Na chalupě budu až za 14dní, tak nevím jaká je tam přesně anténa, ale je hodně podobná té od Karel04 a přihodil jsem jeden nekvalitni obrázek té mé. Bohužel netuším, kde a jaké vysílače jsou v okolí, to bych se musel zeptat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru