Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co je to za zámek?

Zdravím.

Mám problém se zámkem na obrázku, ke kterému bohužel chybí klíč (je ztracený už mnoho let). Jedná se zřejmě o obyčejný tvarový klíč, nicméně např. v HOBES vzorníku takový klíč není. Zdánlivě by tomu mohlo odpovídat č. 12, ale při pozornějším zkoumání tvar přesně neodpovídá. Nemáte někdo nápad, o jaký typ by se mohlo jednat a kde případně takový klíč sehnat?

Přikládám ještě na ukázku foto klíče, který je z jiných dveří ze stejné série.

Předem děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ohnout výčnělky na pouzdře zámku a vleze tam pak skoro každý klíč, opilovat ten nejpodobnější, aby p…
čumil old 29.09.2019 19:12
čumil old
Čumil ty teda umiš poradit nový
Kenav 01.10.2019 18:15
Kenav
teda umiš Je na těch postupech něco nefunkčního? Chtěl radu , dostal ji, jestli je designový puris… nový
čumil old 01.10.2019 18:35
čumil old
Tohle je ještě funkčnější https://www.youtube.com/watch?v=WCzUdnip7NA nový
umfa 01.10.2019 23:15
umfa
Projít vetešnictví, jestli to ještě existuje. Mezi veteší mývali i krabici se starými klíči, stávalo…
ml1 30.09.2019 13:50
ml1
Tak jednoduché to není.Pokud ohnete boční výstupek na zámku,jde zasunout každý dozický klíč.Ale poku… nový
oldoo 02.10.2019 21:20
oldoo
https://www.lockpicktools.cz/NASTROJE-c1_0_1.htm Vyber komplet zámkovú vložku z dvercí a odnes ju r… nový
Nuda 01.10.2019 05:49
Nuda
Vyndej zámek, dones do železářství kde ti změří rozteč otvorů a hloubku zámku a kup nový i s klíčem.… nový
Stefran 01.10.2019 22:01
Stefran
Neblbněte mu hlavu.Klíč do obyčejného zámku jde koupit podle čísla nebo tvaru otvoru v každé DOBRÉ f… nový
oldoo 02.10.2019 21:07
oldoo
Dobrý den,dle mého názoru potřebujete klíč tvaru č.11,píšete dvanáctku,ale ta je zrcadlově opačná,ty… poslední
Lubomír 03.10.2019 18:02
Lubomír

Projít vetešnictví, jestli to ještě existuje. Mezi veteší mývali i krabici se starými klíči, stávalo to pár korun. My kdysi takto sehnali klíče na Kampě kousek od Karlova mostu (otec koupil asi tři podobné s tím, že je dopiluje, jeden šel přímo a ostatní nikdo nikdy nedopiloval) - kde je tomu vetešnictví konec, kdepak aby dneska bylo něco takového uprostřed turistického centra. Rád bych vám nějaký bazar poradil, ale tyto obchody nějak v Praze i okolí zmizely, z vetešnictví jsou zastavárny, které mají zlato, mobily a podobnou soudobou dražší techniku, je celkem pochopitelné, že se nikomu nechce na nájem vydělávat po dvacetikorunách (z opletalky se staly počítače, u svaté katky (na albertově) zaniklo, na žižkově je z toho picérie, možná tak na IP u medvídka, jestli to ještě funguje, o tom jediném nevim, že by zaniklo). Napadá mě bazar v kunraticích v pramenné ulici (poslední pražská zastávka autobusu od budějovické na jesenici), ale nevim, jestli tam měli veteš i tohoto typu, mají tam hodně nářadí a stroje.

Jinak na tvaru nezáleží, cokoliv tou dírou projde a nezlomí se, to ten zámek odemkne. Pokud sedí obrázek klíče (obyčejný zámek) je v zámku jen závora a západka (klíč ji nadzvedne a posune závoru). Ještě se dělaly zámky dozické, které měli na klíči výřezy, protože v zámku byla želízka, kolem kterých procházely, ale pokud se podaří sehnat klíč, co tam půjde zastrčit, nabude problém podle želížek v zámku jej upravit, případně upravit zámek. Doporučuju se do útrob zámku podívat, je to velmi poučné a navíc ho při té příležitosti aspoň vyčistíte a promažete.

Tak jednoduché to není.Pokud ohnete boční výstupek na zámku,jde zasunout každý dozický klíč.Ale pokud má klíč už zářezy pro stavítka,těžko je přestavíte,musel byste jich mít hodně z jiných zámků.Pokud klíč zářezy nemá,prodávají se odlitky,lze je vypilovat,ale vzhledem k malým šířkám drážek a nutnosti přesných rozměrů drážek je to dost náročné.

Vyndej zámek, dones do železářství kde ti změří rozteč otvorů a hloubku zámku a kup nový i s klíčem.
V okamžiku kdy seženeš klíč k tomuto zámku se ti vysype na zámku něco jiného.
Pokud klíč ze stejné série zapiluješ tak aby prošel tvarovaným krytem zámku tak ho odemkneš.

Neblbněte mu hlavu.Klíč do obyčejného zámku jde koupit podle čísla nebo tvaru otvoru v každé DOBRÉ fitmě se zámky a klíči.Pozor,jsou dva průměry dříku klíče.Pokud je atypický,koupit nejpodobnější a upravit. Jak bylo uvedeno,pokud jde zasunout a otočit,odemkne.

Dobrý den,dle mého názoru potřebujete klíč tvaru č.11,píšete dvanáctku,ale ta je zrcadlově opačná,ty obrázky jsou pohledy na tvary klíčů,nikoli zámků.Pokud není zámek dozický tak by měl zámek odemknout,ale není to pravidlem,někdy je třeba připilovat,jindy nanést trošku mosazi na klíč a doladit tvar,aby dobře odmykal.Dá se poladit i zámek jako takový,aby vyhovoval výšce klíče,terý odjistí kulisu a vysune západku.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru