Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jištění elektrokotle

Dobrý den,
prosím o radu - chystám se pořídit elektrokotel o výkonu 15kW. Podle tabulky má mít jištění 3x25A. V domě mám jako hlavní jistič 3x25A. Bude to v pořádku? Nebo pořídit radši kotel v menším výkonem a jištěním 3x20A?
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Slušný, moderný elektrokotol býva vybavený tzv. odľahčovacím relé. Toto relé zabezpečí adekvátne zní…
ok 25.09.2019 08:56
ok
Nojo, no... jenomže při slabém jističi holt bude mít doma zimu :-(
mirektatra 26.09.2019 20:39
mirektatra
Prečo by mal mať zimu? Cez istič do domu predsa prejde taká istá energia bez ohľadu na to, či sa spo… nový
ok 27.09.2019 04:42
ok
Vůbec neporovnáváš to základní: Tepelné ztráty a hlavní jistič. ... No, a ke Tvým dedukcím o přeměně… poslední
mirektatra 28.09.2019 15:32
mirektatra
Můžu ti napsat vlastní zkušenost. Bydlím v bytovce, kde je hlavní jistič 3x20A. Mám elektrokotel Pro… nový
martas38 27.09.2019 22:12
martas38

Slušný, moderný elektrokotol býva vybavený tzv. odľahčovacím relé. Toto relé zabezpečí adekvátne zníženie výkonu elektrokotla v prípade, že stúpne odber na iných spotrebičoch. Tak sa zabezpečí, že celkový odber prúdu na prípojke neprekročí max. prúd nainštalovaného ističa. Teda kotol vybavený odľahčovacím relé by mal vyriešiť tvoj problém. Citujem z manuálu:

"Obmedzenie výkonu pomocou odľahčovacieho relé
Odľahčovacie relé kontroluje hodnotu elektrického prúdu vo fáze elektrického napájania. Ak dôjde k prekročeniu nastavenej hodnoty
elektrického prúdu, relé uzavrie kontakt, ktorý vypne vybrané vykurovacie špirály vykurovacieho kotla. Týmto spôsobom dôjde k
zníženiu prúdu v príslušnej fáze. Prostredníctvom tohto riešenia je možné dimenzovať hlavný istič budovy aj káble na nižší príkon,"

Prečo by mal mať zimu? Cez istič do domu predsa prejde taká istá energia bez ohľadu na to, či sa spotrebuje v kotli, alebo v nejakom inom spotrebiči. Tá sa nakoniec premení na teplo, ktoré vykuruje dom. A istič je už teraz dobre dimenzovaný na maximálny výkon kotla, teda netreba ho vymieňať za väčší.

Můžu ti napsat vlastní zkušenost. Bydlím v bytovce, kde je hlavní jistič 3x20A. Mám elektrokotel Protherm Rejnok 9kW. Než jsme zateplili bylo ho nutno provozovat na 6kW, Pokud kotel topil, jela pračka, či myčka a sepnul bojler o výkonu 2kW, po chvíli to vyhodilo hlavní domovní jistič. Bojler je zapojený na tři fáze. Samozřejmě se při tom vařilo, peklo, TV atd. Spotřebiče jsou rozložené do všech tří fází a každý má vlastní jistič. Řešil jsem to tak, že v případě pouštění pračky či myčky jsem kotel přepínal na 3kW. Nyní po zateplení tak jede stále na 3kW a problém už není.
Takže si myslím, že je hodně velká pravděpodobnost, že ti to bude jistič vyhazovat. Ono se to vlivem různých ledniček, mikrovlnek, varných desek atd. nasčítá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru