Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jištění elektrokotle

Dobrý den,
prosím o radu - chystám se pořídit elektrokotel o výkonu 15kW. Podle tabulky má mít jištění 3x25A. V domě mám jako hlavní jistič 3x25A. Bude to v pořádku? Nebo pořídit radši kotel v menším výkonem a jištěním 3x20A?
Děkuji.

Předmět Autor Datum
v pořádku to určitě nebude. Dokonce i s 3x20A bude velmi pravděpodobně docházet k vybavení hlavního… nový
touchwood 24.09.2019 08:43
touchwood
Na 15kW trojfázový kotol so špirálami zapojené medzi fázami 3x400V bez nuláka ti stačí trojpólový is… nový
Nuda 24.09.2019 10:59
Nuda
Můj osobní příklad z minulosti: rod. domek, elektrokotel 16kW, vaření na el. sporáku, u dřezu průtok… nový
Stefran 24.09.2019 17:16
Stefran
Souhlas s Kecalem. Řešil jsem to také a byl mi doporučen hlavní jistič 40 A na 18 kW kotel. Musíš si… nový
nerady 24.09.2019 21:48
nerady
U tohoto problému se u elektrokotle dá použít přídavné odlehčovací relé. Při vyšším odběru při spušt… nový
čechy 24.09.2019 21:30
čechy
Asi takhle: 1) Velikost výkonu (příkonu) elektrokotle se nestanovuje podle velikosti jističe u elekt… nový
mirektatra 25.09.2019 07:31
mirektatra
Slušný, moderný elektrokotol býva vybavený tzv. odľahčovacím relé. Toto relé zabezpečí adekvátne zní… nový
ok 25.09.2019 08:56
ok
Nojo, no... jenomže při slabém jističi holt bude mít doma zimu :-( nový
mirektatra 26.09.2019 20:39
mirektatra
Prečo by mal mať zimu? Cez istič do domu predsa prejde taká istá energia bez ohľadu na to, či sa spo… nový
ok 27.09.2019 04:42
ok
Vůbec neporovnáváš to základní: Tepelné ztráty a hlavní jistič. ... No, a ke Tvým dedukcím o přeměně… poslední
mirektatra 28.09.2019 15:32
mirektatra
Můžu ti napsat vlastní zkušenost. Bydlím v bytovce, kde je hlavní jistič 3x20A. Mám elektrokotel Pro… nový
martas38 27.09.2019 22:12
martas38

Souhlas s Kecalem. Řešil jsem to také a byl mi doporučen hlavní jistič 40 A na 18 kW kotel. Musíš si uvědomit další spotřebiče, které mohou být v souběhu (pračka, sušička, myčka, trouba, mikrovlnka, žehlička, rychlovarná konvice a v dílně svářečka, stojanová bruska (já mám 4 kW poctivý výrobek ale i malou 0,5 kW), rozbrušovačka, cirkulárka, vrtačka atd.).

U tohoto problému se u elektrokotle dá použít přídavné odlehčovací relé.
Při vyšším odběru při spuštěných dalších spotřebičů sníží automaticky výkon elektrokotle.
Je potřeba hlavně domluvit se u prodejce a podle velikosti vytápěných prostor určit velikost kotle.

Asi takhle:
1) Velikost výkonu (příkonu) elektrokotle se nestanovuje podle velikosti jističe u elektroměru, ale velikostí tepelných ztrát vytápěného objektu.
2) Z výpočtu tepelných ztrát se stanoví velikost elektrokotle, z velikosti elektrokotle a ostatních spotřebičů se stanoví potřebná velikost jističe, pokud stávající stav nevyhovuje, jedná se s distributorem o změně rezervovaného příkonu a technických podmínkách.
3) POKUD NENÍ MOŽNÉ/EKONOMICKÉ zajistit potřebnou velikost rezervovaného příkonu (velikost jističe u elektroměru), lze řešit provoz omezením provozu některých elektrospotřebičů - je třeba stanovit jejich "přednost" a také "druhořadost důležitosti provozu" a takto regulovat jejich "soudobost".

Závěr: Neřešte věci od konce. Pokud podřídíte velikost výkonu elektrokotle stávajícím možnostem přívodu, snadno se dostanete do situace, kdy Vám elektrokotel nebude stačit k vytápění a doma budete mít zimu.

Slušný, moderný elektrokotol býva vybavený tzv. odľahčovacím relé. Toto relé zabezpečí adekvátne zníženie výkonu elektrokotla v prípade, že stúpne odber na iných spotrebičoch. Tak sa zabezpečí, že celkový odber prúdu na prípojke neprekročí max. prúd nainštalovaného ističa. Teda kotol vybavený odľahčovacím relé by mal vyriešiť tvoj problém. Citujem z manuálu:

"Obmedzenie výkonu pomocou odľahčovacieho relé
Odľahčovacie relé kontroluje hodnotu elektrického prúdu vo fáze elektrického napájania. Ak dôjde k prekročeniu nastavenej hodnoty
elektrického prúdu, relé uzavrie kontakt, ktorý vypne vybrané vykurovacie špirály vykurovacieho kotla. Týmto spôsobom dôjde k
zníženiu prúdu v príslušnej fáze. Prostredníctvom tohto riešenia je možné dimenzovať hlavný istič budovy aj káble na nižší príkon,"

Prečo by mal mať zimu? Cez istič do domu predsa prejde taká istá energia bez ohľadu na to, či sa spotrebuje v kotli, alebo v nejakom inom spotrebiči. Tá sa nakoniec premení na teplo, ktoré vykuruje dom. A istič je už teraz dobre dimenzovaný na maximálny výkon kotla, teda netreba ho vymieňať za väčší.

Můžu ti napsat vlastní zkušenost. Bydlím v bytovce, kde je hlavní jistič 3x20A. Mám elektrokotel Protherm Rejnok 9kW. Než jsme zateplili bylo ho nutno provozovat na 6kW, Pokud kotel topil, jela pračka, či myčka a sepnul bojler o výkonu 2kW, po chvíli to vyhodilo hlavní domovní jistič. Bojler je zapojený na tři fáze. Samozřejmě se při tom vařilo, peklo, TV atd. Spotřebiče jsou rozložené do všech tří fází a každý má vlastní jistič. Řešil jsem to tak, že v případě pouštění pračky či myčky jsem kotel přepínal na 3kW. Nyní po zateplení tak jede stále na 3kW a problém už není.
Takže si myslím, že je hodně velká pravděpodobnost, že ti to bude jistič vyhazovat. Ono se to vlivem různých ledniček, mikrovlnek, varných desek atd. nasčítá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru