Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdělení vodiče PEN na PE a N

S tím bych byl opatrný. Nejradši bych ten CYKY 3Cx2.5 podle starého značení (u toho J nikdy nevim, co je zač, A B C je pro mě jasné, na tom jsem vyučený, navíc i to CYKY se dneska značí jinak) vedl až k jističům - CYKY2.5 zas tak drahé neni řekněme dvacka za metr - a udělal bych tam na to nový jistič a ideálně i chánič (to už je dražší, ale děláte to na roky dopředu), ale to už je dost velký zásah do rozvodu. Tím se místo rozbočení přesune tam, kde je dobře přístupné a běžně se tam to rozbočení dělá. Jinak je to prašť jako uhoď, rozbočení někde na cestě je v rozporu s předpisy, protože to místo rozbočení musí být přizemněné (ale přitom si myslím, že bude méně namáhané, než v té zásuvce, což už tu někdo napsal). V koupelně se snad ani v době úspor dvouvodičový rozvod nedělal (jestli se něco hodně měnilo, byly to předpisy pro koupelny, podle jedné verze se ani v koupelně zásuvka nepřipouštěla, podle jiné se nepřipouštělo nic (domy té generace mají i vypínač vně místnosti, nebo vodotěsný uvnitř)).
V koupelně je potom potřeba nezapomenout na ochranné pospojování (vše kovové (vodovod, vana, futra, bojler... a kolík zásuvky) měděným vodičem alespoň 4 mm2), což by mohlo zachytit případnou poruchu toho PEN někde po cestě a zabránit tak úrazu.

A samozřejmě bych si to nechal zkontrolovat někým, kdo tomu rozumí, ale předpokládám, že byste sem nedával takový dotaz, pokud byste někoho takového měl.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny