Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdělení vodiče PEN na PE a N

Dobrý den, mám otázku ohledně zapojení nové rozvodné krabičky a nové zásuvky na stávající rozvod. ( pouze 2 vodiče). Mám koupenou rozvodnou krabičku na zeď kde je 5 míst po 4 vodičích, kabel CYKY - J 3x2.5 a zásuvku na zeď. Potřeboval bych poradit, jestli mám vodič PEN ze starého rozvodu rozdělit na 2 vodiče PE a N už v rozvodné krabičce a do zásuvky táhnout 3 vodiče (kabel CYKY-J 3x2.5) nebo jestli táhnout z rozvodné krabičky pouze 2 vodiče do zásuvky a až zde propojit ochranný kolík s pravou zdířku zásuvky?
Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Dva vodiče sú istota, fáza + nulák. Z tohoto základu vychádzaj podľa príslušnej normy a zákona. Ono…
Nuda 08.09.2019 22:28
Nuda
Rozdělení PEN na PE a N se v ČR provede kdekoliv, místo rozbočení se uzemní. V rozvodech, kde se dop…
mirektatra 09.09.2019 07:21
mirektatra
Osobně bych to vyřešil už v krabici - jednak ti odpadne propojování pólů v zásuvce (která je mechani…
touchwood 09.09.2019 07:28
touchwood
S tím bych byl opatrný. Nejradši bych ten CYKY 3Cx2.5 podle starého značení (u toho J nikdy nevim, c…
ml1 09.09.2019 12:55
ml1
Dobrý den, všem moc děkuji za rady. Jedná se o zásuvku v suché garáži kam chodím pouze já sám. Zásuv…
Watta96 09.09.2019 13:37
Watta96
Rozdel to na PE + N už v krabičke a ťahaj ďalej tri dráty do zásuvky, len nezapomeň potom ak by si k…
poihu 09.09.2019 14:24
poihu
Co takhle to predelat cely? Je to garaz, predpokladam ze kabely tahany po zdi, takze zadna velka pra…
bahno 09.09.2019 14:43
bahno
Vše je zasekane ve zdi bohužel.
Watta96 09.09.2019 18:17
Watta96
Nějak jsem se přehlédnul a četl jsem koupelnovou (asi místo koupenou). Tak v garáži je to něco jinéh…
ml1 09.09.2019 15:11
ml1
Dobrá, děkuji za radu. S tou bakelitkou ještě uvidím. poslední
Watta96 09.09.2019 18:17
Watta96

Dva vodiče sú istota, fáza + nulák.

Z tohoto základu vychádzaj podľa príslušnej normy a zákona. Ono sa to postupným zemnením o vodovodné potrubie, radiátory, plynovody, hromozvody bleskozvodov nejako časom otelí.

Rozdělení PEN na PE a N se v ČR provede kdekoliv, místo rozbočení se uzemní. V rozvodech, kde se doplňuje jedna zásuvka, nebo jen malá část nějakého rozvodu, doporučuji ponechat původní systém PEN i v doplňované části rozvodu.
Jedná se o změnu systému ochrany. Protože opravy na brzdách auta si také necháte dělat u odborníka, doporučuji nechat si ochrany v elektrotechnice také zkontrolovat odborníkem.

Osobně bych to vyřešil už v krabici - jednak ti odpadne propojování pólů v zásuvce (která je mechanicky daleko namáhanější, než instalační krabice), jednak využiješ celé CYKY.
Bacha na tloušťku kabelu pro rozdělení PEN na PE+N (10mm průřez)

S tím bych byl opatrný. Nejradši bych ten CYKY 3Cx2.5 podle starého značení (u toho J nikdy nevim, co je zač, A B C je pro mě jasné, na tom jsem vyučený, navíc i to CYKY se dneska značí jinak) vedl až k jističům - CYKY2.5 zas tak drahé neni řekněme dvacka za metr - a udělal bych tam na to nový jistič a ideálně i chánič (to už je dražší, ale děláte to na roky dopředu), ale to už je dost velký zásah do rozvodu. Tím se místo rozbočení přesune tam, kde je dobře přístupné a běžně se tam to rozbočení dělá. Jinak je to prašť jako uhoď, rozbočení někde na cestě je v rozporu s předpisy, protože to místo rozbočení musí být přizemněné (ale přitom si myslím, že bude méně namáhané, než v té zásuvce, což už tu někdo napsal). V koupelně se snad ani v době úspor dvouvodičový rozvod nedělal (jestli se něco hodně měnilo, byly to předpisy pro koupelny, podle jedné verze se ani v koupelně zásuvka nepřipouštěla, podle jiné se nepřipouštělo nic (domy té generace mají i vypínač vně místnosti, nebo vodotěsný uvnitř)).
V koupelně je potom potřeba nezapomenout na ochranné pospojování (vše kovové (vodovod, vana, futra, bojler... a kolík zásuvky) měděným vodičem alespoň 4 mm2), což by mohlo zachytit případnou poruchu toho PEN někde po cestě a zabránit tak úrazu.

A samozřejmě bych si to nechal zkontrolovat někým, kdo tomu rozumí, ale předpokládám, že byste sem nedával takový dotaz, pokud byste někoho takového měl.

Dobrý den, všem moc děkuji za rady. Jedná se o zásuvku v suché garáži kam chodím pouze já sám.
Zásuvka tam byla a rozvodná krabička také ovšem stará bakelitová která se mě tam vůbec nelíbí. Přívod do krabičky od jističe je tažen hliníkovým drátem o průřezu 4mm2 ovšem z krabičky do staré zásuvky (chci ji měnit z důvodu že už je volná a hřála se) vede taky hliníkový drát ale pouze o průřezu 2.5mm2 . Proto jsem si říkal, že když už budu měnit zásuvku tak bych vyměnil i drát od krabičky k zásuvce a strarou bakelitovou krabičku nahradil také novou.
Myslím si že to bude menší zlo než je teď.

Rozdel to na PE + N už v krabičke a ťahaj ďalej tri dráty do zásuvky, len nezapomeň potom ak by si k tej zásuvke prípadne chcel zapojiť nejakú ďalšiu, že už musíš ďalej ťahať vždy tri dráty, za bodom rozdelenia PEN sa už potom nesmie PE + N nikde zase spájať.

Nějak jsem se přehlédnul a četl jsem koupelnovou (asi místo koupenou). Tak v garáži je to něco jiného. S tím, kdo tam má přístup bych neoperoval, může se tam dostat zloděj, a když ho to zabije, hádejte, kdo bude odpovědný? Tam jsou jiná nebezpečí (třeba výbuch), ale neni to tak vážné. Většinou se dávaly přístroje do vlhka (prostě dejte tam srovnatelné, co tam bylo). Tam bych to klidně rozdělil v té krabičce, šroubků tam na to bude dost (jestli je to stará acidurka, co měla 4 místa po 4 šroubech).
Starou bakelitovou krabičku bych nechal pokud neni opálená bude možná lepší - materiálově velkorysejší (ty dnešní nepočítají s hliníkem a ani s takovým průřezem). Přitom je to totéž, kromě jiného materiálu (ABS namísto bakelitu). Vůbec bych se snažil s hliníkovými vodiči hýbat co nejmíň. Jedině snad jestli hřála i krabice tak s tím něco dělat. (U nás se asi v garáži taky někomu nelíbily, tak je nabílil stejně jako zeď při nějakém malování.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru