Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno přístřešek na kola- povolení

Ahoj,
pro naši početnou rodinu bych potřeboval na zahradě udělat jednoduchý přístřešek pro kola. Už se nám to nevejde (6 kol+ nějaké koloběžka) do stávající kůlny se zahradním náčiním, židlemi a vším harampádím k bazénu co se během roku používá na zahradě.
4-6 sloupků přišroubovaných k betonovým patkám ze ztr. bednění uloženého na zemi (ne v zemi) . zavětrovat a lehkou střechu. Jo a nejraději bych to přistavil do rohu pozemku kde z jedné strany je 2m betonový plot a na druhé klasický drátěný.
Vzhedem k tomu, že by to byla taková jednoduchá prkotinka cca 2x6m nekotvená v zemi, myslel jsem, že prostě donesu bednění hranoly a bude to za týden hotovo. Jen pro jistotu jsem se podíval na net a zjistil jsem, že stavební povolení nebo ohlášení je potřeba i na přístřešky. Všude se odkazují na nějakých 25m2, sklep 3m, 1 patro.... Myslel jsem, že kdysi bylo zamýšleno zjednodušení stavění, ale opravdu si u sebe na zahradě nemůžu postavit ani tohle? a Ještě 2m od hranic pozemku, takže uprostřed zahrady - trávníku.
Prosím, má někdo zkušenosti nebo jasné informace o nutnosti papírování kolem takovéhoto přístřešku? prosím jen relevantní info, ne dohady, že asi snad... .
Děkuji

Předmět Autor Datum
jak-vyridit-uzemni-souhlas-a-co-je-k-vyrizeni-uzemniho-souhlasu-potreba
iconek 02.09.2019 21:59
iconek
Máte několik možností. Udělat to bez jakéhokoliv ohlášení a pokud máte dobré sousedy, nebude žalobce…
nerady 02.09.2019 22:12
nerady
Vzpomněl jsem si na Maxipsa Fíka, jak mu v jednom z prvních dílů staví tatínek boudu. Tehdy vypadal…
ml1 03.09.2019 13:18
ml1
Asi před rokem, takže nevím, zda to ještě platí, ale myslím že ano, jsem se na podobnou věc ptal pří…
Zerozero 03.09.2019 12:00
Zerozero
Do 25m^2 a tech dalsich podminek je to v pohode, ale - je tam ta odstupova vzdalenost od hranice poz…
bahno 03.09.2019 12:20
bahno
Stačí oznamovacia povinnosť podaná príslušnému úradu doložená situačným nákresom v príslušnej mierke…
Nuda 04.09.2019 17:51
Nuda
děkuji všem za odpovědi ;-) poslední
vojtisek 09.09.2019 19:48
vojtisek

Máte několik možností. Udělat to bez jakéhokoliv ohlášení a pokud máte dobré sousedy, nebude žalobce a nebude soudce (hlavně záleží na sousedovi na druhé straně plotu). Pak máte možnost nechat si to nakreslit a oběhat si to na stavebním úřadě (budete mít problém se stavbou těsně u plotu). Další možnost je to vyrobit jako bednu a pak tam budete mít odloženou bednu s kolama u vašeho plotu. Další možností je postavit "lešení" se stříškou. Dále to můžete postavit jako kulisu pro filmování. Osobně, pokud nemáte sousedy udavače bych to provedl podle prvního návrhu. Úřad vás maximálně donutí tuto stavbu rozebrat (proto bych použil pokud možno šroubové rozebíratelné spoje). Postavit ještě před platností nového stavebního zákona v kterém už nebude možnost povolit dodatečně "černou" stavbu a asi tam budou větší pokuty.

Vzpomněl jsem si na Maxipsa Fíka, jak mu v jednom z prvních dílů staví tatínek boudu. Tehdy vypadal požadavek na povolení na psí boudu absurdně (stačilo úředníkovi ukázat toho psa) a uběhlo nějakých 30 let a už je to normální.

Asi před rokem, takže nevím, zda to ještě platí, ale myslím že ano, jsem se na podobnou věc ptal přímo na stavebním úřadě.
Bylo mi řečeno, že na přístřešky, altány a pergoly do 20m2, není potřeba žádné povolení ani ohlášení.
Pro jistotu jsem se zeptal ještě jednou, "tedy nemusím nic?" Ne nemusíte odpověděl.
Tak to snad platí.

Do 25m^2 a tech dalsich podminek je to v pohode, ale - je tam ta odstupova vzdalenost od hranice pozemku. Pokud neni, musi byt uzemni souhlas a k nemu staci nejakej nacrtek a souhlasy sousedu.
(Mala interni poznamka - pokud neni a clovek to postavi a dojde k nabonzovani, tak se rovnou zahajuje rizeni o uzemnim souhlasu, ani nevyhrozujou rizenim o odstraneni stavby)

Stačí oznamovacia povinnosť podaná príslušnému úradu doložená situačným nákresom v príslušnej mierke. (Doporučene, poštou I. tr., DVR s vrátenkou na obálke alebo podať osobne s potvrdením podateľne na kópii miestne a vecne príslušného úradu).

Nie je to povinnosť pokiaľ je takýto prístrešok aj pevne spojený so základom k "rostlej" pôde vzdialený viac ako tri bežné metre od hranice parciel okolitých susedov alebo je prístrešok opretý o pôvodnú stavbu, ale vždy sa jedná o právnu ochranu samotného staviteľa. Bumága náda.

Stavebný úrad vec zoberie iba na vedomie, nemusí podať súhlasné stanovisko. Ak uplynie zákonná lehota 30-dní vrátane dňa podania, môžeš začať stavať.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru