Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyroba prodluzovku

Dobrý den
Chci se zeptat jestli je vhodné použít starší zasuvku na omítku, ne pod na prodlužovací kabel.
Hodně to vídávám ale raději se zeptám jestli je to bezpečné.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nechápu proč lidi bastlejí věci, které jim mohou vážně ublížit, ne li zabít. Nechápu proč neobětují…
iconek 15.08.2019 17:16
iconek
Ono ta domácí výroba není až tak problematická, ale platí to, co napsal výše Yarda. Domácí výroba má…
Prasak 15.08.2019 17:44
Prasak
Jde o to. kdo a jak si takovou prodlužovačku dělá. Buď si ji udělá někdo, kdo ví a umí i když třeba…
Yarda 15.08.2019 19:11
Yarda
Taky jsem dostal strach, když jsem uviděl, co byl schopen ubastlit tchán. Elektriky se nebojí akorát…
Prasak 15.08.2019 21:14
Prasak
Já jsem si kdysi udělal u (možná tehdy ještě budoucího) tchána černý puntík. Byl jsem u nich na návš… nový
Yarda 16.08.2019 10:18
Yarda
Ono záleží na tom, na co se ptá. Pokud jen na detaily, nebo prakticky na všechno. nový
Prasak 16.08.2019 10:57
Prasak
Většinou se to dá odhadnout. Když se ptá, který dráty má přeštípnout aby mu konečně přestal pořád vy… poslední
umfa 16.08.2019 12:02
umfa

Nechápu proč lidi bastlejí věci, které jim mohou vážně ublížit, ne li zabít.
Nechápu proč neobětují pár stokorun, nekoupí dvacet metrů kvalitního kabelu, kvalitní zásuvku se zástrčkou, a nevyrobí si kvalitní prodlužovák.

Z mého pohledu elektrikáře to nebezpečné je.

Ono ta domácí výroba není až tak problematická, ale platí to, co napsal výše Yarda.
Domácí výroba má drobnou výhodu v tom, že naprosto jistě víš, z jakýho kabelu sis ten prodlužovák udělal a tudíž znáš reálnou zatížitelnost toho kabelu. Ty kupovaný jsou z ekonomických důvodů na hranici zatížitelnosti.

Jde o to. kdo a jak si takovou prodlužovačku dělá. Buď si ji udělá někdo, kdo ví a umí i když třeba nemá bumážku s paragrafem vyhlášky 50. Ale takový se neptá na poradně, protože ten ví. Nebo se do toho pustí někdo, kdo se ptá na poradnách - to je ještě ten lepší případ.
Viděl jsem instalaci s hliníkovými vodiči, kde spojování bylo uděláno zkroucením dvou vodičů a omotáno černou textilní izolačkou. A ten hliníkový můstkový vodič byl hřebíky přitlučený k (dřevěnému) trámu.
Zlaté české ručičky, jen do nich na$rat.
Nebo za mnou přišel jeden, abych mu udělal třífázovou prodlužovačku, dal mi k tomu kabel a dvě zástrčky s kolíky - samozřejmě jsem mu řekl, že "takhle ne, soudruhu".

Takže pokud narazím na dotaz jak zbastlit cosi elektrického a z dotazu přímo čiší, že dotyčný šmudla si neumí ani vyměnit žárovku, tak má reakce je - viz výše.

Já jsem si kdysi udělal u (možná tehdy ještě budoucího) tchána černý puntík. Byl jsem u nich na návštěvě, viděl jsem v koupelně vypínač přidělaný ke zdi izolepou. Tak jsem skočil do železářství, koupil dva vhodné šroubky a vypínač přišrouboval ke krabici. Tchán prý to nesl těžce, rodině už delší dobu sliboval, že to opraví sám.
:-D:beer:

umfa
...Technicky vzdělaný člověk se základním přehledem musí být schopen zapojit prodlužovačku...
...Spíš mě štvou takoví ti diskutéři jako na elektrika.cz, chytří jak rádio a každému tam šmahem říkají, ať si to nechá udělat od elektrikáře, i když podle dotazu nevypadá na tupce který propojuje dráty Kroutilovou spojkou, nedělá chytrýho a ví přesně na co se zeptat.

Ty víš, komu radíš po internetu co má dělat, jestli to není nedouk co ho k tomu dokopala manželka a že ho jednou ve vyhořelém bytě nenajdou mrtvého s vytištěnou radou od tebe? A vezmeš si to na triko?

Třeba mně se jednou v autě přetrhnul klínový řemen co poháněl klimatizaci, posilovač řízení a možná ještě něco. Tak jsem volal na asistenční službu, odborník poradil, že bych se měl nechat odtáhnout, že se neví, co všechno se pokazilo. Tak jsem to risknul, dojel jsem i bez posilovače a klimatizace. Ale toho rádce chápu, nechtěl si vzít na triko, že by ta porucha mohla způsobit havárii s tragickými následky.

Většinou se to dá odhadnout. Když se ptá, který dráty má přeštípnout aby mu konečně přestal pořád vybavovat proudový chránič, tak budu spíš zdrženlivý :-) Zase když se bude ptát, jestli má dát do Wago svorky holou licnu nebo radši s dutinkou, tak není důvod ho odkazovat na elektrikáře :-) Samozřejmě je nutné odpovídat s určitou opatrností, třeba způsobem "já bych to dělal tak a tak, ale jsem vzděláním elektrikář, tak buď raději opatrný".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru