Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna vodovodního potrubí svépomocí

Zdravím, prosím jakéhokoli ochotného odborníka o radu. Potřebuji ve sklepě, běžně velkého, jednogener. rodinného domu, vyměnit vodovodní potrubí za plastové. Nyní je tam kovové v dezolátním stavu a s havárií. Odloupl se rezavý květ a odhalil pěknou škvíru. Dnes jsem celé odpoledne sháněl instalatera ale zřejmě už všichni vymřeli. Nejlepší termín, pokud se tedy uvolil přijet, je druhá polovina října!!! Což, na začátku srpna neshledávám jako optimální rychlost nápravy problému.
Tak jsem se rozhodl, že koupím trubky, nějaký kolínka a svářečku a pokusím se to postavit sám. Nehledě na to, že bych mohl ušetřit značnou sumu za profíka. Můžete mi, prosím, poradit na co bych si měl dát pozor, jakou světlost potrubí zvolit, jaké napojení na kov u měřáku a vůbec vše, co bych měl brát v úvahu. Moc děkuji za každou užitečnou připomínku.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
...že bych mohl ušetřit značnou sumu za profíka... Zásada ještě z totality: Ušetřit se musí, ať to…
Yarda 03.08.2019 08:18
Yarda
Zásada ještě z totality: Ušetřit se musí, ať to stojí co stojí. Omlouvám se, ale tohle je kravina,…
krajiccz 03.08.2019 08:31
krajiccz
Takže teď jsem změřil přesně to stávající ocelové potrubí a má 27mm. Někde jsem vyčetl, že světlost…
krajiccz 03.08.2019 09:22
krajiccz
Je to tak. Ale všude musí být nějaké "ale" - záleží na tom, co všechno je tím potrubím napájené. Jes…
umfa 03.08.2019 19:38
umfa
No to je právě to. Nebude to dělat neplechu, když povedu od hodin cca 3,5m trubku se světlostí 18mm…
krajiccz 03.08.2019 19:46
krajiccz
Ano, je lepší, když nebude tenčí než ty následující trubky. Pokud tam není nějaký problém (málo míst… poslední
umfa 03.08.2019 19:55
umfa

...že bych mohl ušetřit značnou sumu za profíka...

Zásada ještě z totality:
Ušetřit se musí, ať to stojí co stojí.

Já bych se bál, když tomu nerozumím a teprve bych se na tom učil, že udělám něco špatně a vyplaví se mi barák. Tak bych to nějak zflikoval, aby to vydrželo než přijde odborník. Zkus obejít qelby s instalatérskými potřebami, jestli nemají kontakt na někoho ochotnějšího.

Zásada ještě z totality:
Ušetřit se musí, ať to stojí co stojí.

Omlouvám se, ale tohle je kravina, nevím, co je na tom "totalitního", když se člověk snaží "trochu" ušetřit. Já byl ochotný pozvat si profíka, ale věřte, že to opravdu není tak jednoduché. A možná toto bych srovnal s totalitou a tehdejší OPBH. Dnes by si člověk řekl, že pozvat si dobrého řemeslníka nebude problém. Opak je pravdou, všichni (myslím mladší generaci) se cpou na teplá, naprosto jalová místečka za pulty a do callcenter a nikdo si nechce umazat ručičky. Je čistější a pohodlnější otravovat lidi s půjčkama.
Troufám si říct, že jsem, při troše bádání a shánění informací naprosto způsobilý vyměnit si 6 metrů potrubí s pár kolínky, aniž by mi to někde teklo.

Takže teď jsem změřil přesně to stávající ocelové potrubí a má 27mm. Někde jsem vyčetl, že světlost tohoto je 20mm. Takže napojit na to, od hodin k té zdravé trubce 25-ku PPR potrubí (25×3,5mm), které má, pokud se nemýlím, světlost 18mm, by nebylo nejšťastnější. Ideální bude opravdu ta 32-ka (32×4,4mm) se světlostí 23,2mm. Pochopil jsem to správně s těmi rozměry?

Je to tak. Ale všude musí být nějaké "ale" - záleží na tom, co všechno je tím potrubím napájené. Jestli třeba jen jeden malý byt, tak ta 25x3.5 by měla stačit. Ale sám bych taky raději použil tu silnější trubku, zvlášť když je to jen o pár korun dražší.

Ano, je lepší, když nebude tenčí než ty následující trubky. Pokud tam není nějaký problém (málo místa), použijte jednoduše tu silnější trubku. Pokud to ale nejde jinak, ta slabší trubka zase nebude dělat takovou neplechu, abyste z toho musel mít bolení hlavy :-) Něco jiného by bylo, kdyby to byly stovky metrů stoupaček, to bych doporučoval konzultaci s projektantem. Ale tohle je vážně prkotina která se dá vzít odhadem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru