Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulace proudu u variabilního měniče napětí: step up složitější než step down ?

dobry den, kupoval jsem si z ebay davno menice napeti (v cene kolem 80Kc ). spolecne je, ze maji plynule nastavitelny rozsah vystupniho napeti, a na vstupnim napeti temer nezalezi (v urcitych mezich + minimalni rozdil oproti vystupnimu.)

Hlavni ale je, STEP down menic navic mel regulaci vystupniho proudu. Step UP nemel. Je v necem implementace omezovace proudu v necem slozitejsi u step up (max 75W, 5A na outputu) menice nez u step down (tusim 3-5A na inputu) nebo to ma nejaky specialni duvod ? Kdyz odhlednu od dalsiho mozneho vysvetleni, ze jsem si proste vybral model step up bez regulace proudu (ale occamova britva rika, ze bych si vybral model s regulaci)

PS: prodavaji se i menice, ktere jsou sofistikovanejsi, ze maji regulaci vstupniho proudu, pripadne neco jako nastaveni meze vstupniho napeti, kdyz poklesne pod urcitou uroven?

Předmět Autor Datum
Měnič může mít regulaci výstupního napětí NEBO proudu. Regulace a omezení jsou dvě různé věci. Regul…
Kyncl 30.07.2019 15:56
Kyncl
Tak v tom případě si asi neviděl normální měniče (a nebo to je nějaké jazykové nepochopení): jejich…
baffon 30.07.2019 17:52
baffon
Vec lineárnej charakteristiky v prípade nabíjacieho prúdu lion/lipol bateriek rieš v sérii do obvodu…
Nuda 31.07.2019 00:06
Nuda
Nastaveni meze vstupniho napeti je dost prakticka vec, kdyz je to ziveny z akumulatoru a ten to nesm… poslední
bahno 31.07.2019 10:06
bahno

Měnič může mít regulaci výstupního napětí NEBO proudu. Regulace a omezení jsou dvě různé věci. Regulace vstupního proudu je nesmysl, stejně jako nastavení meze vstupního napětí - pod určité vstupní napětí to přestane vykonávat svoji funkci, co jiného bys očekával?

Tak v tom případě si asi neviděl normální měniče (a nebo to je nějaké jazykové nepochopení): jejich V-A křivka je obdélník, kde jedna hrana je nastavený maximální proud, to je režim konstantního proudu (napětí je logicky nižší než výstupní), druhé na ni kolmá hrana je nastavené výstupní napětí, to je režim konstantního napětí, kdy proud je nižší než maximální. (v podstatě to lze parametrizovat odporem zátěže , kdy dělící hodnota odporu je V_o/I_max, při nižším odporu je proud konstantní I_max a prodo reguluje napětí; při vyšším odporu je proud určen výstupním napětí děleným odporem) Takže to jazykové nepochopení může být, jestli myslíš tu regulaci současně, ale z určitého úhlu pohledu buď měnič reguluje napětí(aby proud byl právě I_max) a nebo "reguluje" proud, ale ve skutečnosti proud je daný nastaveným napětí a odporem zátěže.
Napsal jsem snad něco špatně vtermínech omezení a regulace? Napsal jsem jenom slovo omezovač, to jsem chápal jako regulátor.

Jádro otázka ale směřovalo k tomu, proč u step up měniče jsem asi nenašel variantu s regulací proudu.

K doplňkové otázce:
Z jakého důvodu je regulace vstupního proudu nesmysl? Samozřejmě by logicky klesl výkon. Představa je takový, že je to ochrana zdroje (který ji holt nemá na výstupu )
Proč je nesmysl meze vstupního napětí - opět představa je taková, že klesne li napětí například baterie nebo i fotovoltaického článku pod určitou mez, buď se měnič vypne, nebo omezí výkon (větší smysl dává úplné vypnutí, jelikož to více odpovídá vybité baterii, ). Nemyslel jsem nula voltů, ale mez například 33V u 10 Li-ion baterií v sérii (pracovní napětí by bylo 36-42V).

Vec lineárnej charakteristiky v prípade nabíjacieho prúdu lion/lipol bateriek rieš v sérii do obvodu zapojenou klasickou žiarovkou s vláknom, resp dve paralelne zapojené 100W/24V žiarovky. Ešte nikto nič vhodnejšie, ako je vlákno žiarovky s jeho nežnou, lahodnou nelineárnou charakteristikou vyrovnávacieho prúdu, na svete nevymyslel.

Prípadne je možné porozmýšľať nad vhodným frekvenčným meničom, len tie sa pohybujú rádovo v tisícoch korún.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru