Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava hřídelky v nádobě domácí pekárny

Před třemi lety jsme zakoupili domácí pekárnu Professor DP07 se dvěma hnětacími metlami. Sloužila nám výborně, manželka, protože je už v letech a bolí ji ruce, používá pekárnu hlavně na hnětení těsta pro koláče. Po posledním hnětení zjistila při čištění nádobky, že jedna z hřídelek metly se v ložisku otáčí velmi těžko, druhá je v pořádku. Bojíme se, aby nedošlo vzhledem k zvýšenému namáhání k poškození hnacího ozubeného řemenu. Zkusil jsem napustit do nádoby napustit horkou vodu, ale stav se nezlepšil. Obrátil jsem se s tímto dotazem na servis, ale neporadili mi. Za radu dík, Pavel

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je více způsobů uložení hnacích hřídelek. Nejlepší je se segerovkami ze spodní strany, kdy se po jej…
George63 24.07.2019 20:33
George63
Nám hřídelka zatuhla také, zjistil jsem, že je to vinou vody, která v nádobě byla kvůli odmočení. Fu… poslední
Trilobit 29.07.2019 21:39
Trilobit

Je více způsobů uložení hnacích hřídelek. Nejlepší je se segerovkami ze spodní strany, kdy se po jejich uvolnění dají hřídelky hnětacích háků vytáhnout směrem do nádoby. Ale o to zřejmě u Tebe nejde. Typuji, že jde o uložení s vnitřním pérovým rozpínacím kroužkem, který aretuje hřídelku a je usazen v jejím zápichu. Zde se dá vyjmout hřídelka opatrnými tvrdšími údery přes tvrdé dřevo na hřídelku shora. Někdy se povede snadno, někdy hůře, ale je možné, že se jistící kroužek (kulatý pružinový drátek stočený do kruhu) poškodí a je jej nutno zhotovit z vhodné pružinky. Jako ND se nedodává. Každopádně, pokud jde otáčení ztuha, není radno provozovat! Nutno vyjmout, vyčistit a promazat olejem. Pokud jde o vzdálenější hřídel, odejde propojovací ozubený řemínek mezi hřídelkami, pokud ten bližší, odejde hlavní od motoru. Nové náhradní nádoby jsou v ceně kolem 600,- Kč a je je nutno ale volit příslušnou pro pekárnu. Bývají shodné i pro různé druhy. Občas se dají sehnat i na Bazaru, třeba i celou pekárnu za velmi slušnou cenu (S.Bazar, Bazoš, Aukro) - viz odkaz. Doporučuji shánět tu se segerovkami. Osobně vlastním a používáme dvouhákovou Severin BM3986 (chata) a ETA Harmony 2149 (doma) a obě mají shodnou nádobu s hřídelkami na segerovky. A dále ještě dvě jednohákové Moulinex (zatím "uloženy" v NZ:-D). Pečeme cheby a i z jiných těst (na př. vánočkové) a mícháme a hněteme těsta všeho druhu.
Pro zajímavost, všechny jsou "kontejnerové", buďto s 1 vadným řemínkem, případně studený spoj v tišťáku. Oprava (samodomo) necelá 1 hodina, cena za řemínek 75,- Kč.
Inspirace na S-bazaru, kompletní za 350,- Kč, rovněž dvouháková (možná je i shodná nádoba). Poměřit rozměry nádoby, rozteč hřídelí a poptat.
https://www.sbazar.cz/pivonkamartin5/detail/76808552-domaci-pekarna

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru