Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čerpadlo na automaticky závlahový systém

Zdravím,
při realizaci automatického zavlažovacího systému bez retenční nádrže mi nastal problém s čerpáním vody z vrtu. Vrt mám 32m hluboký a v něm čerpadlo UNIQUA AQUA T60-56. Závlahu mám napojenou napřímo na čerpadlo, tudíž voda nejde přes žádnou expanzní nádrž. Při čerpání však po cca 8 minutách dojde k vyhození jističe, po opětovném nahození se interval vyhození ještě trochu zkrátí. Vody ve vrtu mám dostatek, neboť jsem napouštěl zahradní jezírko o objemu cca 5m3 bez problému (přes domácí vodárnu). Je možné, že je na čerpadle nastavena nějaká tepelná pojistka, či mám špatně nastavený jistič? Díky moc za info, elektrika je pro mě "španělská vesnice".

Předmět Autor Datum
A nejde cerpadlo do vysokeho tlaku kdyz je to naprimo do zavlahy?
Kenav 12.07.2019 11:46
Kenav
Děkuji za reakci! Znám lidi, co mají stejné čerpadlo napojené na přímo a problém s tím nemají.
Syphoon 12.07.2019 13:45
Syphoon
Kolikatka jistic? A spinani je reseny jak? Zapnu cerpadlo a zalejva se? Prutok tim zalivkovym system…
bahno 12.07.2019 14:07
bahno
2,5 - 4A jistič, nastavený to mám na 3A nyní. Při zapnutí se zalejvá, cca 8 minut, ale pak vylítné j…
Syphoon 12.07.2019 14:32
Syphoon
Tak jmenovity proud cerpadla je 2.9A - coz je ale pri nejakym prutoku, jmenovitym napeti v siti...,… nový
bahno 12.07.2019 14:53
bahno
Tak koukám a přesný název je motorový spouštěč a né jistič (omlouvám se, jsem opravdu lajk v elekřin… nový
Syphoon 12.07.2019 14:58
Syphoon
Pokud ma cerpadlo 1400w tak se vubec nediv,chtelo by to jeste zmerit,a ten spoustec se pak musi nast… nový
Kenav 12.07.2019 17:51
Kenav
Pokud by opravdu došla voda a nemáte hlídač hladiny,tak se ve zbytku vody začne čerpadlo zahřívat.TA… nový
Karel04 13.07.2019 00:33
Karel04
Bahno opět nezklamal a "radí", jak nejrychleji odpálit elektromotor vyřazením motorové ochrany, o kt… nový
mirektatra 13.07.2019 13:39
mirektatra
1) NEJEDNÁ SE O JISTIČ, ale o MOTOROVOU OCHRANU -Motorová ochrana CHRÁNÍ ELEKTROMOTOR a pokud ji nas… nový
mirektatra 13.07.2019 13:34
mirektatra
K tvojmu čerpadlu (ponorka) na jednofázový motor 1,5kW bude vhodné vymeniť motorový spúšťač so spodn… poslední
Nuda 14.07.2019 08:10
Nuda

Kolikatka jistic? A spinani je reseny jak? Zapnu cerpadlo a zalejva se? Prutok tim zalivkovym systemem by sel alespon odhadnout?
To, ze to tlaci do minimalniho prutoku me jako pricina problemu taky napadlo, ale to cerpadlo ma prikon 1.4kW, to by hned tak vyhazovat nemelo, i s 6A jisticem je tam rezerva velka.

2,5 - 4A jistič, nastavený to mám na 3A nyní. Při zapnutí se zalejvá, cca 8 minut, ale pak vylítné jistič je po...... Jaký je průtok? Můžu se pokusit zkusit nějak změřit. Mě spíš napadlo, že když koukám na vlastnosti čerpadla a maximální průtok uvádní nějakých 56l/minutu. Vezmu li v úvahu hloubku studny 32m, průměr 150mm vychází mi objem vodního sloupce něco kolem 0,5m3, což vychází zhruba na to 8 minutové sání. Není možné, že čerpadlo vysaje všechnu vodu a pak se prostě vypne? Když jsem napouštěl jezírko přes domovní vodárnu, tak voda nikdy nedošla a to jsem napouštěl cca 5m3, jak jsem psal.

Díky moc za reakce!

Tak jmenovity proud cerpadla je 2.9A - coz je ale pri nejakym prutoku, jmenovitym napeti v siti..., priskrceny cerpadlo, vyssi sitovy napeti(klidne v norme) ->vyssi proud a pokud i nastaveni proudu na jistici ma nejakou toleranci(ale uprime, nastavitelnej jistic? slysim poprve...) - tak jsme doma. Proud na jistici klidne dat na 4A a vubec bych se necukal dat tam 6A jistic.

Pokud by opravdu došla voda a nemáte hlídač hladiny,tak se ve zbytku vody začne čerpadlo zahřívat.TADY píšou:

asynchronní elektromotor bez tepelné ochrany vinutí
Uživatel je povinen chránit elektromotor proti přetížení nadproudovou ochranou (motorovým spouštěčem).

Takže nějaké přetížení předpokládají.Podle mne to ale dává moc vody a odběr je menší,tj.se čerpadlo přetlakuje,dusí a přetíží.Jak už psal Kenav.Zkuste nahoře zvýšit odvod vody,třeba nějakou odbočkou nebo alespoň rozpojením před nějakou tryskou,ať to stříká rychleji ven.
8 minut čerpání je dost,mám podobné čerpadlo ve vrtu 100 mm asi 8 m pod hladinou a hladinový spínač mi to vypne po necelých 2 minutách,tj.vyčerpám cca 120 litrů.Ovšem volný odtok nahoře bez nějakého odporu.Záleží samozřejmě na síle pramene a přítoku vody dole,ale čerpat 500 a víc litrů najednou bych neriskoval.Kupte si ten hladinový spínač se sondami a máte klid,je levnější než nové čerpadlo.

1) NEJEDNÁ SE O JISTIČ, ale o MOTOROVOU OCHRANU
-Motorová ochrana CHRÁNÍ ELEKTROMOTOR a pokud ji nastavíte tak, aby nevypadávala a ne tak, aby chránila, je tam zbytečná - elektomotor se spálí.
- Motorová ochrana se nastavuje následovně: a) zjistit jmenovitý proud elektromotoru (údaj na výrobním štítku) a tento údaj považovat za HRANIČNÍ NEJVYŠŠÍ PROUD nastavení ochrany!!! b) změřit klešťovým ampérmetrem proud v každé fázi motoru, když pracuje v běžných podmínkách zatížení - nastavit proud o 0,1-0,2A vyšší, než naměřený !!! NIKDY NENASTAVIT NAD JMENOVITÝ PROUD MOTORU !!!

2) Zjistit závadu - Udělejte v systému zavlažování volný výtok s kohoutem. Měřte proud elektromotoru a postupně otvírejte/zavírejte volný výtok a sledujte proud. Pokud v některém případě měřený proud překračuje jmenovitý proud elektromotoru, pracuje čerpadlo mimo výrobcem stanovené rozpětí pracovních podmínek - změňte je / uveďte je do souladu s pokyny výrobce.

K tvojmu čerpadlu (ponorka) na jednofázový motor 1,5kW bude vhodné vymeniť motorový spúšťač so spodnou hranickou 4 až 6A.
https://www.elmit.sk/motorovy-spustac-ms18-4-6-3-a-004600348

4A ochrana je akurát na spodnej hrane pri plnom výkone čerpadla (máš vysoký vodný stĺpec), ktorý musí prekonať tlak 3,5bar k povrchu, potom ešte nejaký tlak v polievacej sústave k tryskám. Teda motor maká na plný výkon. 3,5A je málo.

Nájdi si tabuľky s výpočtami ochrany motorov pre jednu fázu pre výkon 1,5kW / 230V /50Hz.

Zrejme máš v sústave časový spínač (vlhkostné čidlo v pôde) prípadne aj tlakový spínač, ktorý vypne čerpadlo pri max. nastavenom hornom tlaku, ak sa zastaví výpustný kohút smerom do závlahy. Lebo by ti čerpadlo tlačilo ako blbé.

Ideálne je vybaviť sústavu Frekvenčným meničom, ten sa postará o tlaky vody, otáčky motora, ochranu čerpadla a motora pred zavzdušnením pri nedostatku vody v zdroji apod. vymoženosti:
https://www.pvmsystem.sk/electroil-archimede-immp-1-5-kw-1x-230v-frekvencny-menic

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru