Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čerpadlo na automaticky závlahový systém

Zdravím,
při realizaci automatického zavlažovacího systému bez retenční nádrže mi nastal problém s čerpáním vody z vrtu. Vrt mám 32m hluboký a v něm čerpadlo UNIQUA AQUA T60-56. Závlahu mám napojenou napřímo na čerpadlo, tudíž voda nejde přes žádnou expanzní nádrž. Při čerpání však po cca 8 minutách dojde k vyhození jističe, po opětovném nahození se interval vyhození ještě trochu zkrátí. Vody ve vrtu mám dostatek, neboť jsem napouštěl zahradní jezírko o objemu cca 5m3 bez problému (přes domácí vodárnu). Je možné, že je na čerpadle nastavena nějaká tepelná pojistka, či mám špatně nastavený jistič? Díky moc za info, elektrika je pro mě "španělská vesnice".

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
K tvojmu čerpadlu (ponorka) na jednofázový motor 1,5kW bude vhodné vymeniť motorový spúšťač so spodn… poslední
Nuda 14.07.2019 08:10
Nuda

K tvojmu čerpadlu (ponorka) na jednofázový motor 1,5kW bude vhodné vymeniť motorový spúšťač so spodnou hranickou 4 až 6A.
https://www.elmit.sk/motorovy-spustac-ms18-4-6-3-a-004600348

4A ochrana je akurát na spodnej hrane pri plnom výkone čerpadla (máš vysoký vodný stĺpec), ktorý musí prekonať tlak 3,5bar k povrchu, potom ešte nejaký tlak v polievacej sústave k tryskám. Teda motor maká na plný výkon. 3,5A je málo.

Nájdi si tabuľky s výpočtami ochrany motorov pre jednu fázu pre výkon 1,5kW / 230V /50Hz.

Zrejme máš v sústave časový spínač (vlhkostné čidlo v pôde) prípadne aj tlakový spínač, ktorý vypne čerpadlo pri max. nastavenom hornom tlaku, ak sa zastaví výpustný kohút smerom do závlahy. Lebo by ti čerpadlo tlačilo ako blbé.

Ideálne je vybaviť sústavu Frekvenčným meničom, ten sa postará o tlaky vody, otáčky motora, ochranu čerpadla a motora pred zavzdušnením pri nedostatku vody v zdroji apod. vymoženosti:
https://www.pvmsystem.sk/electroil-archimede-immp-1-5-kw-1x-230v-frekvencny-menic

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru