Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vlnová střešní krytina - ocel nebo hliník?

Dobrý dne,
chtěl bych se zeptat na názor ohledně střešních vlnových krytin. Byl jsem rozhodnutý, že si nechám dát na střechu hliníkovou krytinu Satjam Trend 0,6mm. Zaslechl jsem však od známého názor, že hliník po čase trochu vyšumí, změkne a v případě kdy padají velké kroupy, může se deformovat, případně udělat i díru. Nevím, kolik let se tento typ krytiny používá a jestli je něco takového možné, tak bych rád znal názor od někoho, kdo s tím má už zkušenost.

Děkuji

Předmět Autor Datum
O té krytině jsem sice v životě neslyšel, ale hliník neměkne, naopak stárnutím tvrdne. Jsou sice výj…
umfa 29.06.2019 18:34
umfa
Přece je to o něco víc než alobal. Ten má tloušťku asi 0, 015 až 0,020 mm. :-) Mám tady jednu AL šab…
Zerozero 30.06.2019 02:23
Zerozero
Tohle se dává na latě, aspoň podle návodu výrobce. Ale jádro mé odpovědi bylo, že hliník neměkne, zb…
umfa 30.06.2019 08:29
umfa
Jasně OK, dal jsem tam smajlíka aby bylo jasný že to je jen špičkování s tím alobalem. Jinak tu kryt…
Zerozero 30.06.2019 09:10
Zerozero
Výrobce na to dává 60 let záruku. Zkušenosti s tím nemám, pouze vím, že pokud není odizolovaná střec…
nerady 30.06.2019 11:29
nerady
Můžete prosím uvést podrobné informace? Typové značení krytiny, odkaz na výrobce a popis instalace p… poslední
Krytina 01.07.2019 21:06
Krytina

O té krytině jsem sice v životě neslyšel, ale hliník neměkne, naopak stárnutím tvrdne. Jsou sice výjimky, "přestárutí hliníku", ale to se týká jen speciálních drahých litin, na střešní krytinu bude asi použité něco hodně obyčejného, takže toho bych se nebál. Spíš mi pocitově přijde 0.6 málo, to je trochu víc než alobal, určitě to bude nepochozí a snadno deformovatelné samo o sobě.

Přece je to o něco víc než alobal. Ten má tloušťku asi 0, 015 až 0,020 mm. :-) Mám tady jednu AL šablonu, má asi těch 0,6 mm a je to až neuvěřitelně pevné. Položené na střeše z prken, (ne jen na latích), bych po tom bez obav chodil. Myslím, že hliníkový plech je na střeše téměř věčný. Veliké kroupy by v tom ale asi byly schopné udělat dolíky, ale moc nevěřím, že by to byly schopné prorazit. I když kroupy velikosti tenisových míčků dokážou divy.
Viděl jsem na videu z USA, kdy kroupy prošly nejen krytinou, ale i prkny pod ní. Ale to už je opravdu extrém, snad se tady takový vyskytovat často nebude.

Jasně OK, dal jsem tam smajlíka aby bylo jasný že to je jen špičkování s tím alobalem. Jinak tu krytinu neznám a nevím, jak se pokládá. Tu šablonu co mám, je něco historickýho, to není tak zprofilované jako tašky, ale jen hladké. To se asi dávalo na prkna. To by se na latích asi prošláplo. Tahle krytina je tím zprofilováním myslím tak zpevněná, že bych asi risknul po tom s opatrností chodit i na latích. Ale nevím, jestli to výrobce připouští.
Tloušťka 0,6 mm se mi zdá dostatečná, to není zas tak slabý plech. Běžný klempířský pozink má také takovou tloušťku. Ale úvaha o velkých kroupách je diskutabilní. Netroufnu si odhadnout, jak to dopadne v případě takových pěticentimetrových ledových krup. A už ani u nás takové nejsou zas takovou výjimkou. Taková kroupa když spadne na střechu, je jak rána z kanónu. To by v tom asi byly ďolíky pořádný. Ale tomu by asi odolaly jen tašky z gumy. 8-)

Výrobce na to dává 60 let záruku. Zkušenosti s tím nemám, pouze vím, že pokud není odizolovaná střecha tak je to v podkroví při dešti docela slyšet. Já jsem použil na střechu hliníkové šablony 50x100cm lakované a jelikož je má soused už třicet let bez toho, aby vylezl na střechu tak nemám z hliníku položeného na bednění obavu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru