Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem motobaterie nedrží nabitá

Dobrý den,
cca před měsícem jsem koupil novou motobaterii 12V 5Ah. Aktivoval jsem podle návodu, nalil jsem elektrolyt, nechal cca hodinu odstát a dobil (v návodu psáno nabíjet 1/10 kapacity - mám automatickou nabíječku, kde lze zvolit režim moto - dobíjecí proud 0,8A - měřil jsem to multimetrem, naměřeno opravdu 0,8A). A nechal jsem to nabíjet přes noc, nabíječka se sama vypne když je nabito. Druhý den jsem namontoval do motorky (bez startéru, motorka dobíjí) trochu se projel a pak to dva týdny stálo. Teď měřím baterii a má 12,05V což se mi zdá nějak málo. Motorka v klidu nemá žádný odběr - měřil jsem to. Je to na reklamaci? Nebo jsem si to zkazil tím nabíjením o 0,3A vyšším než mělo být? Nebo je takové napětí v pořádku?

Předmět Autor Datum
Ne, málo to není. Napětí olověného akumulátoru neukazuje nijak přesně na stav nabití. Obecně by se d… nový
czcharlie 26.06.2019 10:33
czcharlie
jedno nabití žádné nabití, baterka se stabilizuje až tak po 5 nabitích. Nabíječku bych nedával na AU… nový
paul 26.06.2019 11:17
paul
No uvidíme, od soboty mě čeká 2500km během týdne. Tak to už se snad jízdou dobije :-) nový
tomaa 26.06.2019 11:24
tomaa
12,05 V se mi zdá taky docela málo, pokud byla baterie zcela dobita a nebyla žádná spotřeba. Teď jse… poslední
Zerozero 27.06.2019 11:42
Zerozero

Ne, málo to není. Napětí olověného akumulátoru neukazuje nijak přesně na stav nabití. Obecně by se dalo říct, že napětí nabitého 6 článkového akumulátoru se pohubuje mezi 12,2 až 12,8V, ale dost záleží na typu a provedení. Olevěný akumulátor též trpí samovybíjením a to může dosáhnout i 20% za měsíc a tvůj 14 dní stál. Chceš-li přesněji zjistit stav akumulátoru pořiď si hustoměr.

12,05 V se mi zdá taky docela málo, pokud byla baterie zcela dobita a nebyla žádná spotřeba.
Teď jsem pro zajímavost změřil novou baterii, koupenou asi před měsícem, nepoužitá a jak dlouho ležela v obchodě nevím. Naměřil jsem 12,8V. Je to obyčejná údržbová baterie, ale auto 42Ah.
Ale vada to být nemusí, baterie se nejspíš zformuje používáním. Bude to chtít zkontrolovat napětí hned po ukončení nabíjení, při kolika nabíječka ukončí nabíjení.
S použitím nabíječky s proudem 0,8A bych si nedělal žádné starosti. 1/10 kapacity se sice udává jako standardní nabíjecí proud, ale kapalinové vozidlové baterie snáší bez jakýkoliv problémů nabíjecí proudy mnohem vyšší.
Nabíjení vyššími proudy může být problémem jen u nabíječek s konstantním proudem, bez automatického vypnutí.
Tam může dojít při konci nabíjení k nadměrnému vaření, úbytku elektrolytu a možnému poškození desek. Při použití standardního proudu je vaření ještě přípustné.
Baterie která je ve vozidle, tak pokud se z nějakého důvodu více vybije, tak zpočátku do ní alernátor dává mnohem větší proud, než je 1/10 kapacity. Ale s nárůstem napětí se proud snižuje.
Automatická nabíječka sleduje napětí a pokud se přiblíží plynovacímu napětí, nabíjení ukončí a pokračuje jen konzervačním proudem a tím baterii "dotáhne" do max napětí. Ale nedovolí plynování.
"více inteligentní" nabíječky pb baterií dokonce pracují tak, že do vybité baterie z počátku asi do poloviny nabití dávají proud až několik C a pak postupně proud snižují, podle stupně nabití a nakonec dotáhnou malým proudem.
Tedy nabíjení nabíječkou s auto ukončením větším proudem nevadí.
Toto ale platí pro baterie s nalitým elektrolytem. U gelových a AGM baterií je potřeba větší opatrnosti a nepřekonávat max nabíjecí proud udaný výrobcem. Ale i u těchto baterií bývá max počáteční nabíjecí proud povolený vyšší než 1/10C. Tedy zvýšení o cca 50%, není problém.
Teď mi ještě napadlo.. Bylo by dobré, změřit napětí baterie namontované v motocyklu hned po jízdě, kolik má napětí. Je možné, že motocykl nabíjí na trochu nižší hodnotu, je to dané nastavením regulátoru v motocyklu.
Pak by to bylo tím. Baterie se ve vozidle nikdy nenabíjí na max hodnotu, ale trochu méně. Max napětí bývá asi 13,8 až 14V, ale po zastavení motoru o něco vždy dost rychle poklesne, na cca 13V a postupně volně klesá.
Tedy by to mohlo být nastavením dobíjení v motorce. Ale pokud by napětí po nedlouhé době klesalo pod 12V, to by už bylo dost podezřelé. Každopádně bych baterii i dobíjení věnoval trochu pozornosti. Protože napětí jen málo přes 12V už znamená přece jen už nezanedbatelný stupeň vybití.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru