Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LED zahradní svítidla

kdyby šlo o neregulované vyšší napětí, řeší se to srážecím odporem. regulovat přímo napětí ledky nemá žádný smysl, změna/chyba 0.1V dělá 10-násobný rozdíl svítivosti (představ si charakteristiku zenerky).
protože se na tom odporu ztrácí 30 a více procent energie, je efektivnější regulovat proud, pak není třeba předřadný odpor.
a zase je k dispozici buď primitivní lineární regulátor (co se neztratí na zátěži, ztratí se na zdroji), anebo buzení ledek velkými impulsy s různě úzkou střídou = střední hodnotou, obdoba blikaček na kolo. tato regulace může probíhat 1000x za vteřinu, takže blikání není okem viditelné.

a teď k tvému dotazu: asi se ptáš, jak z celkem houby světla za den a mizerné účinnosti fotodiod (~10%) dostat energii, která uživí ledky celou noc. viz výše: pak už záleží na každých pár procentech účinnosti.

odhadem tipuju, že doba psaní odpovědi a odpovídající cena práce je dražší, než cena toho čínského zahradního kolíku. má to smysl?
jestli pro tebe ano, staň se dealerem těch fujtablových lucerniček a na podrobnou opověď (a příslušné měření osciloskopem) si vydělej prodejem těch krámů. jinak je to pro všechny ztráta času.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny