Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domáci vodáreň

Dobrý deň!
Teraz som kúpil domáci vodáreň a kúpil som k tomu aj sací filter. V predajni mi do poručili kúpiť /zapojiť/ T kus medzi čerpadlom a filtrom pre jednoduchší nalievanie vody do systému, ale na nete som našiel zapojenie dom vodárni a tam píšu že treba zapojiť aj spätnú klapku medzi čerpadlom a filtrom ale v predajni mi o tom ne hovorili nič.
Treba tam tá spätná klapka alebo je to zbytočné? V sacom koši je spätná klapka.
Sacie potrubie má dĺžku 7m.
S pozdravom.

Předmět Autor Datum
Vlož sem foto, odkaz nebo typ tvé vodárny a sacího filtru. nový
Stefran 07.06.2019 04:58
Stefran
Stačí klapka dole vo vode v najnižšom bode a tá je v sacom koši na nasávacom potrubí. Slúži k tomu,… nový
Nuda 07.06.2019 05:23
Nuda
Druhá zpětná klapka jako bonus se mi zdá spíš jako problém při plnění potrubí vodou až ke zdroji. nový
Stefran 07.06.2019 07:50
Stefran
Dobrý den,zpětná klapka se umisťuje přímo nad sací koš,tudíž je přímo s košem sešroubovaná.Koš jako… nový
Lubomír 07.06.2019 15:01
Lubomír
Zpětná klapka hned u koše dává smysl :-) poslední
Stefran 07.06.2019 18:58
Stefran

Stačí klapka dole vo vode v najnižšom bode a tá je v sacom koši na nasávacom potrubí. Slúži k tomu, aby pri zavodňovaní sacieho potrubia a telesa čerpadla, voda nepadala vlastnou tiažou nazad do zdroja.

Spätná klapka pridaná ako bonus do medzi potrubia je výhoda v prípade, ak budeš čistiť nasávací filter od nánosov, aby ti voda nespadla z čerpadla a nemusel si zakaždým po čistení filtra zavodňovať sústavu.

Filter na sacie potrubie by mal byť určený iba na zachytenie jemného piesku, nie na kal, drobný íl, slín, rozpustený pôdny humus v mikroskopických, či nano časticiach zrna gritu. Lebo by si sa ušaškoval neustálym čistením bordelu z filtra.

Sací koš má byť dostatočne vysoko od dna a vzdialený od stien studne, aby nenasával abrazívne nečistoty do čerpadla, čím sa ničia bronzové lamely a upchávka okolo hnacieho hriadeľa, ako aj sa derie samotný hriadeľ okolo upchávky. (Beda ak je čerpadlo vybavené guferami a nie teflónovým či lojovým motúzom s prírubou na doťahovanie, guferá sa rýchlo pieskom v okolí hriadeľa zničia)

V prípade narážaných studní je nutné ponorkou, kalovým, odstredivým čerpadlom, dostatočne dlhodobo prečistiť vodu od nasávacích sedimentov z pôdneho profilu.

Narážané studne nie sú to pravé orechové na rozdiel od kopaných, so 100cm betónovými skružami s dostatkom rezervy vody, lebo pôsobí obsah skruží, masa vody, ako prirodzená sedimentačná čistička pri prudkom, nárazovom odbere kvapaliny.

Dobrý den,zpětná klapka se umisťuje přímo nad sací koš,tudíž je přímo s košem sešroubovaná.Koš jako takový má klapku také,ale jen samotížnou a čas od času může dosednout nakřivo při vypnutí čerpadla a zavibrování sacího potrubí a voda zmizí do studny.Proto se zpětná klapka dává ještě nad koš jako pojistka,zpětná klapka má klapku na rozdíl od koše přitlačovánu pružinou a to je jistota kvalitního uzavření vodního sloupce,který je potřebný pro sání,jinak zavzdušníte a pokud nemáte chytrou elektroniku,tak čerpadlo zničíte.Kdekoli jsem toto namontoval,tam to dobře slouží,nápad není můj,převzato od starých poctivých řemeslníků,prověřeno desítky let.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru