Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zjištění fáze dvoupólovou zkoušečkou

Ahoj, potřeboval bych poradit, jak měřit, respektive zjisit který vodič je pod napětím. Koupil jsem si zkoušečku Emos GK-9, má dva hroty a stupnici s LED hodnotama. Měření se dvěma hrotama je mi jasné, ale když jsem měřil kdysi vadaskou, tak ta měla prstový kontakt, takže jsem se ho dotkl prstem a hrotem jsem dokázal zjistit fázi. Na téhle zkoušečce žádná dotyková plocha není a dotýkat se samotného druhého hrotu je dle návodu zakázáno. Tedy, jak postupovat? Mohu oba hroty použít a dotykem oběma měřeného vodiče zjistit zda je tam napětí? Díky

Předmět Autor Datum
Táto skúšačka sa nedá použiť pre zistenie sledu fáz.
ok 30.05.2019 10:31
ok
Není to úplně odpověď pro tebe, ale ... co já se nakupoval různých zkoušeček, a každá byla v něčem n…
lk1 30.05.2019 11:26
lk1
Sled fází nepotřebuji, potřebuji použít jen tu zkoušečku a zjistit například ze dvou vodičů čouhajíc…
Pepee 30.05.2019 11:32
Pepee
Na to co chceš se hodí právě ta nejjednodušší tužková zkoušečka s doutnvakou (ne ta s baterií a LED)…
jirka44 30.05.2019 11:55
jirka44
Když už doutnavkovou zkoušečku, tak na ebay se seženou takové, u kterých se hrot dá vytáhnout a šrou…
lk1 30.05.2019 13:03
lk1
Ta co se prodávají v čechách moc na šroubování nejsou, ale co by člověk chtěl za 15 korun (cena u ná…
ml1 30.05.2019 13:58
ml1
tyto mám nejradši, splňují přesně to co si představuju pod slovem "fázovka". údajnou chybu divného d…
lední brtník 31.05.2019 22:07
lední brtník
Ten tvoj merák nemá svoj zdroj (batériu), ale je napájaný meraným napätím. Musia byť teda pripojené…
ok 30.05.2019 12:07
ok
To samozžejmě lze i s tou vaší, jenom si musíte mulový vodič přitáhnout odjinud (pokud si nejste jis…
ml1 30.05.2019 14:05
ml1
Já momentálně používám tuhle a na hledání fázového vodiče mi stačí. Koupil jsem ji v TESCO, možná po…
Yarda 30.05.2019 11:56
Yarda
Tak buď si kup za pár korun tu zkoušečku,co psal jirka44 nebo tou svojí to změříš tak,že si přitáhne…
Karel04 30.05.2019 12:15
Karel04
Vaňa napojená k nuláku alebo zemi či akémukoľvek uzemneniu sa mne osobne nepozdáva. Niektoré liatino…
Nuda 01.06.2019 07:24
Nuda
Vaňa napojená k nuláku alebo zemi či akémukoľvek uzemneniu sa mne osobne nepozdáva No tak přepiš no…
Kachlík 01.06.2019 10:12
Kachlík
Pokud vana bude uzemněná a někdo z paneláku by pustil fázi na topení, potažmo by se dostala fáze až…
Bayeruss 03.06.2019 22:12
Bayeruss
Hlavne je to pospojeny, vsechno je najednou na stejnym potencialu a tak to nekope. Jako kdyz budes v… poslední
bahno 04.06.2019 10:43
bahno

Není to úplně odpověď pro tebe, ale ... co já se nakupoval různých zkoušeček, a každá byla v něčem nedokonalá,

UT15C - levná, super rychlá, světlo, neumí vyhazovat chrániče, sled fází umí s dotykem plošky, zvukově i opticky upozorní na dotyk vodiče pod napětím

UT18C - dražší, pomalejší, světlo, ale umí vyhazovat chrániče, a pro zjištění sledu fází jí stačí držet v ruce, žádnou dotykovou plošku nemá, zvukově i opticky upozorní na dotyk vodiče pod napětím

Brymen BT-75EU - drahá, ale...sice umí navíc měřit i odpory a kapacity, ale není příjemná do ruky ani na ovládání, ale hlavně: nemá zvukovou signalizaci při jednopólovém dotyku fázového vodiče pod napětím!, (což byl pro mě skok zpět), takže jsem hledal dál.
Brymen-BT-75EU-Spannungspruefer

A poněvadž jsem nechtěl dát spoustu peněz za Fluke T-150(kterou zrovna stahujou poněvadž je tam výrobní problém s kablíkem) , tak jsem skončil u Amprobe 2100 Gamma, která je ze všech nejlepší a je to teďka nejpoužívanější moje zkoušečka - má velkou přednost v tom, že zvukově (i Ledkou) indikuje jednopólový dotyk fázového vodiče oběma stranama, tj. i sondou i druhou stranou kabelu, a taky umí odpory, což se občas hodí, protože prozváněčka u ostatních zkoušeček reaguje až na odpory menší než cca 100kohmů, což je lepší než nic, ale zrovna moc se z toho usoudit nedá.
Amprobe-2100-GAMMA

Takže kdo chcete celkově použitelnou zkoušečku, neplýtvejte penězi a kupte rovnou tu nejlepší :-)

Sled fází nepotřebuji, potřebuji použít jen tu zkoušečku a zjistit například ze dvou vodičů čouhajících ze zdí, který z nich je fázový. Nebo dejme tomu, že mi ze zdi trčí jeden vodič a já potřebuji vědět jestli je tam fáze.
Rozumíme si? :-) Jako na lepší měření se použije lepší měřák, ale myslím že tohle je pořád lepší varianta než tužková zkoušečka.

Když už doutnavkovou zkoušečku, tak na ebay se seženou takové, u kterých se hrot dá vytáhnout a šroubovák měnit mezi křížovým a plochým, docela šikovná vychytávka, kterou jsem v Česku neviděl, viz přiložené obrázky.
Tyto dvě konkrétně stojí mezi 1-2 dolary a červená má mrňavý křížák/plochý, kdežto žlutá drobet větší, teoreticky nahraděj čtyři šroubováky.

tyto mám nejradši, splňují přesně to co si představuju pod slovem "fázovka".
údajnou chybu divného drátu polojasem vítám: indikuje mi, že nulák není odpojený/na nule, ale třeba vlivem svodu částečně vede, což je špatně.

jak píšeš, to ty baterkovo-ledkové šmejdy nedokážou rozlišit a jsou naprosto k ničemu.

Ten tvoj merák nemá svoj zdroj (batériu), ale je napájaný meraným napätím. Musia byť teda pripojené obidva vývody, aby ti to niečo ukázalo. S jedným vývodom nenameráš nič. Teda jeden vývod musíš pripojiť na nulák (alebo zem) a druhý na testovaný vodič. A skúšačka ti neukáže na ktorom z vodičov je fáza alebo nulák - o jednom z nich si musíš byť istý.
Tužková skúšačka má jeden koniec automaticky pripojený na zem (cez tvoje telo a odpor, či kapacitu proti zemi). Takže druhým koncom priamo zisťuješ fázu. Tlejivka má predradený odpor cca 100k, teda prúd cez ňu je bezpečný a zároveň stačí na rozsvietenie signálky.
V zásade platí, že na meranie nejakej veličiny musíš použiť merací prístroj na to určený a v tomto prípade je vhodnejšia tužková skúšačka ako ten merák.

To samozžejmě lze i s tou vaší, jenom si musíte mulový vodič přitáhnout odjinud (pokud si nejste jistý tím, co vede ze zdi, i když přinejmenším uzemnění, správněji ochranný vodič by měl být naprosto jasně a nezaměnitelně označený). Když ještě bývaly dveře a konstrukce rozvaděčů kovové, byl to skvělý zdroj vztažného potenciálu.
Jinak právě tužková zkoušečka je zrovna na tohle to nejlepší, ale když neni, tak se dá i s tímto vystačit.

Vaňa napojená k nuláku alebo zemi či akémukoľvek uzemneniu sa mne osobne nepozdáva. Niektoré liatinové vane majú síce zo spodku vedľa levej nohy zaliaty šroub s mosaznou matkou určenou k uzemneniu. Nikdy človek nevie, kde, kto pustí zo sľušných občanov do potrubia, kúrenia, plynu do kabeláže zeme, do prerušeného nuláku čírou náhodou fázu.

Vaňa by šteklila pracovitého občana relaxujúc po dobre vykonanej práci na fábrike na jeho uondanom pohlavnom prirodzení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru