Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Solární panely zapojení

Jedině si ho postavit. 250W to je nějaký zhruba ampér, na to stačí nějaká malá IGBTéčka. Z větších součástek pak ještě budou potřeba indukčnosti (aby se z obdélníků udělala sinusovka).Nebo koupit od číňanů divil bych se, kdyby něco takového neměli na aukru.
I když na to stále běží výzkumy, přifázování a řízení měničů je v literatuře dobře popsané, možná i česky.
Nevím jak je to s hledáním maxima výkonu tedy MPT (Maximum Power Tracking), tím jse se nikdy nezabýval (pro mě končí měnič kondenzátorem případně nějakou zátěží), takže mám jen takové info, že u rozsáhlejších panelů je těch lokálních extrémů (minim a maxim) víc a řídicí program musí najít to správné, aby sluneční energii co nejvíc využil, jinak panelu je prakticky jedno jaký výkon odevzdává.
A když jsme na síti, tak ještě musí být nějaká detekce ostrovního provozu, tedy aby při výpadku sítě měnič namísto na daný výkon jel na dané napětí a kmitočet, nebo odstavil, pokud na napájení toho ostrova svým výkonem nestačí. Nevim, jestli bych do domácí stavby něčeho takového šel, i když v práci jsem to v podstatě postavil od píky (respektive už by se těžko v hw i sw hledala nějaká část, která neni moje, začínal jsem s nějakým starším systémem, co dělali kolegové). Výkonový modul, který momentálně používám je na 200A (takové dimenzování je proto, aby něco vydržel, jinak zřídka jdeme přes 10A) a stál něco přes 20 tisíc, ze svého bych to platit nechtěl. Kolik stál řídicí systém se radši neptejte. Ale to si ještě dovedu představit nějaké IGBT v GME by se do stovky za kus sehnaly. Spíš nevím, jak bych řešil řízení, jestli by to třeba arduino uřídilo.
Jednoduché je to právě proto, že je to krabička, ve které si toto všechno kupujete a která je černou skříňkou. Jinak je to složitá a obsáhlá problematika.
Kdysi dávno jsem na nějaké energetické konferenci vyslechnul několik příspěvků o solární energii (z nějakého důvodu mé pojednání o synchronizaci tedy přifázování zařadili do této sekce, jinak bych asi byl jinde, někdy jsou ty paralelní sekce volené tak nešikovně, že by se člověk musel rozkrájet, aby zvládnul to, co ho zajímá). A jeden člověk z lotyšska (anglicky Latvia) tam právě nějak kalkuloval, na kolik ho vyjde na samotě provoz takového solárního systému (myslím že i s baterkama a možná i benzinovým agregátem pro případ nouze). Ona totiž rozvodná síť v Lotyšsku je taková ne úplně spolehlivá, prakticky je to ostrov, protože by mohli brát jedině od ruska a to nechtějí, navíc právě samoty nebývají elektrifikované (samota v lotyšském provedení znamená že třeba 50 km okolo neni nic). A vypočítal, že při započítání amortizace toho zařízení ho 1 kWh vyjde zhruba na 1€. Pak tam byl nějaký čech, který má něco podobného na chalupě a ta čísla potvrdil, s tím že on to má jako koníčka.
Jinak výkon panelů se udává pro normální sluníčko, což je 1000W/m2, z toho se třeba pak dobře i odvodí účinnost přeměny.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny