Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odtah digestoře a vent.koupelny

Ahoj, provádíme rekonstrukci a řešíme napojení digestoře a odvětrání z koupelny a WC.
V domě máme starý dvouprůduchový komín, který je v rohu místnosti kuchyně, WC i koupelny. Napadlo mě, že by bylo nejlepší do jednoho průduchu napojit digestoř a do druhého WC s koupelnou. Komín je starý cihelný bez vložkování. Ten v kuchyni (patro nad sklepem) má čistící dvířka dole ve sklepě i v patře, tedy na digestoř ideální, jelikož by se dal případný kondenzát zachytávat do nějaké menší nádoby v komíně. Druhý průduch v koupelně a WC sloužil pouze pro větrání a přívodu vzduchu přes žaluzie v horní části místnosti (koupelny a WC), kde se používal pro ohřev vody brutar a bylo asi potřeba přivádět čerství vzduch. Proto nemá žádné čisticí dvířka.
Dotaz je, je vhodné připojit digestoř přímo do jednoho průduchu cihelného komína, který se doposud používal na odvod spalin z kamen, bez jakékoliv úpravy, tedy vložkování nějakou plastovou trubkou? Nehrozí v takovém případě kondenzace v komíně a srážení vody které by vyústilo ke vzniku plísně někde na stěně? Nedovedu si představit strkat do komína trubku a napojovat v něm odbočku.
Obdobné to je s instalaci ventilátoru na WC a v koupelně, je vhodné napojit je také přímo do druhého cihelného průduchu komína, když nemá čisticí dvířka na případnou nádobku na kondenzát?
Samozřejmě strčit novodurovou trubku do komína by šlo, ale napojení téčka nebo kolena v komíně možné není. A ohebná trubka (husí krk) zase není vhodná na odtah, jelikož žebrování brzdí tah a při délce komína 6 metrů by to postrádalo smysl.

Digestoř jinam napojit nelze, je v rohu uprostřed celého domu. Recirkulace zase není účinná a uhlíkové filtry vyjdou na rok stejně draze jako pořízení nové digestoře.

Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, nevidím problém s využitím starého komína bez jakýchkoliv úprav. Pouze doporučuji instalo…
CVB s.r.o. 21.05.2019 12:46
CVB s.r.o.
Děkuji, to jsem potřeboval slyšet.
Milanfr 21.05.2019 14:08
Milanfr
Osobně bych to vyvložkoval a nad komínem udělal stříšku. Domnívám se, že se vyrábí i husí krky které… poslední
nerady 21.05.2019 20:31
nerady

Dobrý den, nevidím problém s využitím starého komína bez jakýchkoliv úprav. Pouze doporučuji instalovat do průrazu do komína zpětné klapky. Co se týká kondenzace vody, neměl by být problém z důvodu nasákavých materiálů v komíně a komínovému efektu, který bude stále vnitřek komínu sušit.

Osobně bych to vyvložkoval a nad komínem udělal stříšku. Domnívám se, že se vyrábí i husí krky které jsou uvnitř hladké. Odvod do komína, který byl dosud používán na odvod spalin a není vyvložkován bych nedoporučoval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru