Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čím natrieť drevený sud

Mam dreveny sud (vid.priloha) a chcel by som ho pouzit ako kvetinac na dvor. Obrusil som kovove obruce od hrubej hrdze, v priehlbinach nejake zbytky hrdze samozrejme zostali.

Otazka: cim to natriet? Rozmyslal som napustit len nejakym olejom, aby vyniklo to drevo. Ale mam obavu, ze kovove obruce zacnu hrdzaviet a postupne bude hrdza spinit aj drevo. Ak ho natriem nejakym farebnym luxolom a obruce klasickou farbou, tak to zas neukaze az tak pekne.

Mate nejake napady?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zatial som to napenetroval pripravkom Lignolit hobby, je to nieco podobne ako sa natieraju krovy tym…
Palos2 21.04.2019 12:48
Palos2
Olej sa vsiakne, nespraví tieto hrubé, nepriedyšné, "nedýchavé" vrstvy, pod ktorými začne pracovať h… poslední
Nuda 21.04.2019 13:15
Nuda

Zatial som to napenetroval pripravkom Lignolit hobby, je to nieco podobne ako sa natieraju krovy tym zelenym sajrajtom. Toto je priehladne, ma to posobit proti plesniam a hubam.

Do vnutra pojde plastovy kvetinac, takze zem nebude priamo v sude.

Rozmyslal som aj nad tym lakom ako sa pise v prvom prispevku. Je to dost hruby a nerovny povrch. Pred par rokmi som natrel budu pre psa takou hrubovrstvovou lazurou a po case sa to zacalo olupovat a vznikli nepekne cierne miesta pod tym.

Mozno je ale lodny lak kvalitnejsi, neviem, ci by vobec zatiekol do tych nerovnosti. Neviem aky je husty, este som s tym nerobil.

Co sa tyka lanoveho oleja, vlani som vyhodil liter, ze to uz asi nikdy nebudem potrebovat :)

Otazka: ak by som to natrel olejom a ukazalo sa po case, ze to nie je dobre, chyti na takto upraveny povrch este nieco ine, luxol a pod?

Olej sa vsiakne, nespraví tieto hrubé, nepriedyšné, "nedýchavé" vrstvy, pod ktorými začne pracovať hniloba a pleseň. Drevo musí dýchať in/out, nesmú sa póry celulózy a letokruhy absolútne zalepiť. (napríklad, ak by si napatlal drevo latexovými nátermi, duvilaxom, drevo zhnije).

Po olejových náteroch sa dá drevo oživiť, napríklad umyť oleje z povrchu a samotné drevo od oleja silným lúhovým roztokom, obrúsiť a znovu elegantne napustiť olejom alebo živicami.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Hydroxid_draseln%C3%BD
- alebo lúh sodný, detto.

Luxol a lazúrovacie laky sú svinstvo, nebrať.

Lepšie sú transparentné laky podobné Luxolu určené na exteriér, ktoré sú detto založené na ľanovom oleji s prísadou prírodných živíc (podobné živici získané z kôry mastnej borovice) rozpustených moriacich olejov v organických rozpúšťadlách a detergentoch, ktoré pôsobia pred odparením hĺbkovo smerom do dreva.

Modrá skalica je ideálne, zdravotne nezávadné moridlo, len ju nedostaneš do hĺbky dreva.
-------------------------------------
Telegrafné, elektrické stĺpy z guľatiny, masívu mäkkého dreva, bukové pražce pod šíny sa morili pod tlakom 20bar v uzatvorených klávoch pri teplote 180°C tekutým asfaltom, penetrák + modrá skalica. Vydržia večne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru