Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Střídavý proud

když už sem mezi odborníky tak mi tu třeba někdo může vysvětlit to co jsem nidky nepochopil: Střídavý proud - Když se střídavému proudu, potažmo napětí periodicky mění polarita (tedy směr toku proudu / napětí ) jak je možné že v zásuvce je živá jen fáze a nulák ne ? Protože podle frekvence tedy 50 hz by se 50x za sekundu měla změnit polarita a živý vodič by byl 25x za sekundu nulák a 25x za sekundu fázový vodič.

Předmět Autor Datum
už ti bylo odpovězeno na poradte.cz
paul 16.04.2019 14:42
paul
Ne, ne, ne, keď to napíšem tvojimi slovami, tak živý vodič je stále živý, tzn. je živý 50x za sekund…
poihu 16.04.2019 15:02
poihu
Oprosti se od pojmu "nulák". Za transformátorem máš dva vodiče a nulák bude ten, který uzemníš, tj.…
Kyncl 16.04.2019 15:37
Kyncl
přesněji: za tazatelovým transformátorem. kdyby chtěl uzemňovat jakýkoliv cizí vodič, který už má pr…
lední brtník 16.04.2019 20:51
lední brtník
Proč by měl být nulák "živým vodičem"? Nemůže být, protože je uzemněný - má elektrický potenciál zem… poslední
Martin79 16.04.2019 21:35
Martin79

Ne, ne, ne, keď to napíšem tvojimi slovami, tak živý vodič je stále živý, tzn. je živý 50x za sekundu, nič také že 25x je fázový a 25x nulák, ale má polaritu napätia voči nuláku 50x (nie 25x ale 50x preto že je to polperióda) kladnú a 50x zápornú. Ano mohli by sme sa sice baviť o tom že keď prechádza napätie nulou tak vtedy má potenciál zhodný s nulákom (to sa deje dokonca 100x za sekundu), ale to neni teraz podstatné. Podstatné je že napätie nadobúda striedavo hodnoty kladné a záporné a živý vodič je živý stále. Zrejme si nikdy nevidel priebeh striedavého prúdu a napätia keď si to nevieš predstaviť.

Oprosti se od pojmu "nulák". Za transformátorem máš dva vodiče a nulák bude ten, který uzemníš, tj. má stejný potenciál jako ty. V důsledku toho bude ten druhý "živý", a je jedno jestli jde o střídavý, anebo stejnosměrný proud z baterie.

přesněji: za tazatelovým transformátorem.
kdyby chtěl uzemňovat jakýkoliv cizí vodič, který už má proti zemi potenciál, mohl by se dočkat zajímavých čmoudíků.

pro tazatele jedna technická: ta fáze má svůj původ v nějakém generátoru kde se vyrábí a ten bývá obvykle třífázový. tam už vůbec není jedno, který konec se uzemňuje.
řešíš něco konkrétního, nebo ti cizí dráty jen nedají spát?

Proč by měl být nulák "živým vodičem"? Nemůže být, protože je uzemněný - má elektrický potenciál země. Ve fázi je nastřídačku kladné a záporné napětí (dokonce chvílemi i přes třista voltů) proti nuláku a tím pádem i zemi. Nulákem prochází proud tam a zpátky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru