Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Paralelní zapojení dvou autobaterií

Tady budu trochu oponovat:-). Spojování baterií je více či méně problematické. Ale právě u olověných je problematické nejméně.
Je to tím, že napětí na baterii téměř dokonale vyjadřuje stupeň nabití. Rozdíly v napětí plně nabité bateie podle různých typů jsou jen malé a znamenají jen procenta hodnoty baterie. Dokonce i nová a opotřebovaná baterie má téměř stejné hodnoty napětí ve vztahu k nabití a vybití. Z toho lze odvodit, že lze bez problémů spojt například 100Ah baterii, s baterií třeba 5Ah. Napětí je u nich vzájemě svázáno, nemůže tedy dojít k většímu vybití slabší baterie, napětí bude stejné se silnější. Chová se to stejně, jako různé spojené nádoby s vodou, udržují stejnou hladinu. Při odběru dá větší nádrž více vody, nenší méně v poměru velikosti, to samé, při plnění - nabíjení.
Pokud jsou rozdílné baterie zcela v pořádku, mají i vnitřní odpor přibližně podle kapacity. Tedy větší baterie menší odpor a naopak. Nabíjecí proud se tím rozdělí v tomto poměru. To samé platí pro vybíjecí proud.
Problém s rozdělením proudu by ale mohl nastat, kdyby jedna baterie byla natolik opotřebovaná, že by měla velmi zvýšený vnitřní odpor. Potom by druhá baterie částečně přebírala zátěž, i nabijecí proud za druhou baterii. Ale i tak by se napětí vyrovnávalo. Je ovšem otázka, jestli takovou velmi opotřebovanou baterii použít.
Opět pro představu. Dvě spojené nádoby jsou propojeny potrubím. Z spojení je výtok. Jeden vývod z nádrže ale zmenšíme na třeba padesát procent (to je ten vnitřní odpor baterie). Odebíráme vodu. Při malém odběru se neprojeví nic. Hladiny obou nádrží zůstanou stejné. Ale pokud budeme odebírat velké množství vody, přiškrcení vývodu jedné nádrže způsobí, že bude odběr větší z první nádrže a hladiny se rozhodí. Ale po ukončení, nebo snížení odběru se vzájemně hladiny zase vyrovnají. (u baterií se ale uplatní ztráty dobíjením baterie v horším stavu, proto není vhodné spojovat baterie s příliš rozdílným vnitřním odporem - opotřebením. Pro ale malé odběry to tolik nevadí).
Stejně jako spojené nádoby se chovají baterie.
Z toho lze usoudit. Pokud jsou baterie v dobrém stavu, nejsou kriticky opotřebované, tak je lze spojit téměř bez omezení.
Je vhodné zjistit jestli některá baterie netrpí neúměrným samovybíjením, což by způsobilo vybíjení i ostatních baterií. Ale taková baterie je vadná celkově, nemá cenu ji použít. Nelze samozřejmě použít baterii s vadným , nebo dokonce zkratovaným článkem. Zkratovaný článek by způsobil i zničení celé sestavy.
Příklad: Ve staré š stodvacitce jsem měl baterku která byla ve stavu, že nastartovala, ale tak dvakrát. Pokud jsem ujel po startu třeba je kousek a zastavil, podruhé ještě nastartovala, ale potřetí už ne. Měl jsem baterii z inv. vozíku. Ta měla kapacitu ještě asi 30Ah, ale při malém odběru. Nastartovat nedokázala, nedala takový proud. Tu baterii jsem paralelně přípojil k původní. Jezdil jsem tak na to víc jak rok. Proud pro start dodala vždy první baterie a z kapacity druhé baterie se znovu oživila i bez následné jízdy. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny