Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Snížení napětí odporem

Také znám tu situaci a to i ve městě, bastlí se o víkendu a prodejny mají otevřeno přes týden, takže je potřeba improvizovat.
Zkus nějak vydedukovat schema toho zapojení.
Obvykle se to teda dělá tak, že většina napětí je na kondenzátoru a odpor je tam jen pro omezení špiček. Pak tam musí být něco, co nedovolí, aby na ledce bylo záporné napětí (nemají to rády).
Tohle vypadá, že je tam jen odpor spočítaný tak, aby jím teklo cca 10mA (což je ale ztráta 2.2W, čili nebude nijak malý), ale je otázkou, co je za nim.

Pokud je tam 10k odpor na výstupu (ne např v sérii s lekou), pak se napětí rozdělí v poměru odporů (jedna ze základních pouček z fyziky snad už základní školy), čili v poměru 1:22. Dvaadvacátá část z 220 je 10V. I kdybychom počítali 230V a jeho amplitudu 300V, pořád jsme na 13.5 V (ještě bude potřeba přidat 10% toleranci napětí sítě). Je otázkou, jak s tím zahýbe kondenzátor, ale ten snad může výstupní odpor (impedanci) jen snížit, muselo by se udělat totéž, ale s komplexními čísly. Pokud je ten kondenzátor na výstupu a ne třeba až za diodou (což by bylo logičtější). Dovolil jsem si nahlédnout do křišťálové koule, ze které jsem obkreslil, jak by to asi mohlo vypadat (příloha). Jenom mi fantazie nedává představit si tam nějaký integráč. Možná by pomohla fotka.

Jestli ono nebude jednodušší nějaký obvod k ledce vyrobit od začátku, jak připojit led na 220 voltů patří k oblíbeným tématům, protože to neni úplně jednoduché (třeba proto že nestačí jen odpor, respektive stačí, ale zbytečně by to topilo, tak se vymýšlí, jak přenechat ten úbytek kondenzátoru, kde netvoří činný výkon, ale tam jsou zase proudové špičky při zapnutí...). Teda pokud je výstupem jenom ledka, ale i kdyby to mělo být pro integráč a něco za ním.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny