Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozběhový kondenzátor

Rezonanční řízení elektromotoru je ale o něčem jiném.
U tohoto případu přeci neřešíme řízení, ale pouze běh indukčního motoru na jednu fázi - pro to, aby se motor vůbec roztočil, potřebujeme fázový posun (pomocí kondíku dosáhneme 90°, tak to použijeme): Do "hlavního" vinutí jde 230V/50Hz přímo, do "pomocného" jde SOUČASNĚ, ale přes kondík, který tu periodu oproti přívodu "zpozdí" o T1/4 = zmíněných 90° a proto cívka pomocného vinutí přitáhne "pól" rotoru o tuto dobu později... a pak zase přívodní fáze přitáhne hlavní vinutí (o 270° později) a pomocná o 90° ... a tak furt dokola = vznikne tím fázový posun, tedy TOČIVÉ magnetické pole. Všimněte si, že napětí zůstává stejný - velikostí kondíku se jen co nejlépe nastaví poměr indukce vinutí a proudu (účiník?).
Točivé magnetické pole sice není tak "kompletní", jako u vícefázového napájení (u 3fázového je posun jednotlivých fází 3x120° = jedna otáčka), ale jako "náhradní řešení" lze posun o 90° a potom "díra", využít, tak to tak děláme :-) .
- Dražším řešením je elektronicky "vyrobit" kompletní 3f. napájení, ale to daleko přesáhne cenu elektromotoru, proto se to dělá jen pro případ nutnosti změny otáček INDUKČNÍHO elektromotoru - frekvenčním měničem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny