Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem naměřený proud mezi PEN a stoupačkou topení

Chci se zeptat, zda nemáte zkušenosti s následujícím:

v koupelně jsem dodělával pospojení, přičemž mě napadlo změřit proud tekoucí mezi PEN (přivedeným do bytu) a tlustýma železnýma stoupačkama topení vedoucíma svisle skrze koupelnu od podlahy ke stropu - a naměřil jsem klešťákem 2A mezi PEN a stoupačkama a 150mA rovnou mezi trubkama.
Proud se neustále mění, zřejmě podle zapínání vypínání spotřebičů v ostatních bytech.

Je to tak normálka, podle vašeho názoru?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě je dobré změřit, jedná-li se o napětí DC, nebo AC. Napětí DC v řádech mV a proudech i ty zmiňo… poslední
mirektatra 26.03.2019 05:43
mirektatra

Ještě je dobré změřit, jedná-li se o napětí DC, nebo AC.
Napětí DC v řádech mV a proudech i ty zmiňované 2A jsou neklamnou známkou tzv. "bludných proudů", vznikajících v geologickém podloží v lokalitě. Mají často za následek rychlé "prorezavění" nerezového bojleru tam, kde smaltovaný vydržel i celá léta. Průvodním jevem je například krátká životnost "mokrých" topných těles bojleru, nebo i "promíchávání" vody v bojleru, kdy po odtočení 1/4 obsahu teplé vody, se po pár hodinách voda promíchá a už teče pouze vlažná...až do dalšího ohřevu.
Ochranou proti "bludným proudům" je skutečně pouze kvalitní místní pospojení - uvedení (všeho elektricky vodivého) na stejný potenciál. A protože se jedná o napětí v řádech mV, musí být opravdu minimální přechodové odpory ve svorkách pospojení = vodič nepřerušovat, ale svorkami jej pouze provléci, spoje pro pásky na "A-B svorce" dobře očistit na kov - viděl jsem i dvě svorky na stejné trubce vedle sebe...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru