Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem experimentDobíjení alkalické baterie

Narazil jsem na to v celkem nedávném amatérském rádiu, loňské ještě nemám (už mnoho let je zvykem, že jsou až na Ampéru), takže to muselo být předloňské nebo ještě rok předtím. A bylo to právě poprvé po létech, co si o tom někdo dovolil něco veřejně napsat.
Ve starší literatuře (šedesátých letech) se s tím dalo setkat běžně. Tehdy šlo ale o burel-salmiakové (zinko-uhlíkové) články, ne o alkalické.
Také jsem s tím experimentoval za svých mladých let. Už ani nevím jaký byl hw, pamatuju si trafo na autodráhu, ale jestli jsem to na něj zapojoval přímo nebo přes něco a jak, to už si napamatuju. Baterka pak na nějakou dobu obživla a dalo se to zopakovat tak třikrát. Ale nebylo to nic moc, prostě baterka chvíli šla.

To s knoflíky jsem měl větší úspěch. Pamatuju si digitálky, které ležely mnoho let v šuplíku, zavedl jsem do nich drátkama 1.5 V z baterie (jak jinak než jeden článek ploché baterie ... kde jsou ty časy, kdy plochá baterka byla základní jednotkou) a původní knoflík jsem použil jen jako držák (považoval jsem ho za mrtvý). Jaké pak ale bylo mé překvapení, když drátek od baterky upadnul a hodinky stále šly.

Myslím, že dnes v době nabíjecích beterií (poměrně levných) nemá smysl, snad kromě ukrácení času, se s tím zabývat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny