Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vhodné trafo do koupelny

Tady si nejsem zcela jistý. Je tedy zajímavé, že to trafo nemá ani označení dvojitá izolace, ale má napsáno (je to blbě vidět na obrázku ale snad ano), SELV. Už způsob napájení obvodu SELV předpokládá použití zdroje s bezpečně oddělenou částí s malým napětím, v bezpečnostním provedení. Dá se to říci tak, že bezpečnostní trafo, je více bezpečné, než trafo s jen dvojitou izolací. V tomto případě by se dalo tedy říci, že z hlediska nízkovoltového výstupu je v provedení SELV, tedy vhodné.
Přívod zdroje má i ochranný vodič, v tomto případě, by bylo možno spotřebič považovat za třídu 1. Ale tomto případě spínaného zdroje tento ochranný vodič, podobně jako u zdrojů k notebookům nemá ani tak ochrannou funkci, jako spíš důvod slučitelnosti s podmínkami elm. kompatibility, tedy slouží k odrušení zdroje.
Když se nad tím dále zamýšlím, nikde jsem nenašel podmínku, že zdroj k napájení SELV musí být v provedení třídy II. Tedy si myslím, že zdroj jako celek může být i v provedení třídy I, tedy třeba v nulovaném krytu, ale sekundární část musí splňovat podmínky oddělení, pro obvody SELV.
Tedy například klasické trafo musí mít dokonale izolován sekundár od primáru například oddělenými samostatnými cívkami, vodiče od sekundáru musí být dokonale izolovány nejen od primární části, ale i od kostry, a ochranných vodičů. U bezpečnostního zdroje to musí být zaručeno i v případě poruchy. Například nesmí dojít ke spojení primáru se sekundárem ani v případě shoření trafa.
Co se tedy týče el. trafa uvedeného tazatelem, tak pokud se jedná o seriózního výrobce, tedy oprávněného označení SELV, tak bych to bral asi takto. Z hlediska spotřebiče, je trafo v provedení třídy I. protože má ochranný vodič a třeba (teoreticky) pouzdro zdroje nemá parametry pro třídu II. Ale sekundární část je uzpůsobena pro napájení SELV, tedy vnitřním provedením odpovídá dostatečnému oddělení od primární části, má dostatečné vnitřní vzdušné vzdálenosti a vyhovělo zkouškám.
Kdyby tomu tak nebylo v jediném bodě, nemohlo by mít označení SELV.
Ale toto je výsledkem mého osobního názoru, je možné, že je někde uvedené že zdroj jako celek musí být v provedení II. Ale nesetkal jsem se s tím. :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny