Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Použití slaněného vodiče v zásuvce

Dobrý večer
U zásuvky se mi ulomil Al drát, jedná se o PEN a chtěl bych ho pomocí čokolády nastavit slaněným vodičem s dostatečným prúřezem jelikož ho mám dost. Klidně bych plný koupil a použil jej což také považuju za správnou volbu ale předtím se raději zeptám než ho zbytečně koupím.
Co myslíte? Jinak podotýkám že zásuvka se používá v drtivé většině třeba jen na lampičku nebo jiné výkonově podobné spotřebiče tak by ten slaněný vodič snad nevadil.

Předmět Autor Datum
Proc by ne, ale: a - vyhrady mam k pouziti cokolady - chce to nejakou svorku, ktera ma garantovany p…
bahno 09.03.2019 19:51
bahno
ptáte se na to již na serveru pooradte.cz tak se tady netvařte jinak tazateli a jděte si koupit ten…
paul 09.03.2019 20:25
paul
Ak nie je Al vo vlhku, nehrozí korózia "blata" v podobe hliníka, v tom prípade použi klasickú plasto…
Nuda 10.03.2019 09:20
Nuda
Tak nakonec jsem našel plný drát se zelenožlutou izolací aby to alespoň vyhovovalo předpisům jak už… poslední
amaterskyopravar 10.03.2019 18:51
amaterskyopravar
Jinak by mě zajímalo proč máme Al jenom u světěl a u vypínaču a pak už jen v jádře. Jinak všechny zá…
amaterskyopravar 10.03.2019 10:08
amaterskyopravar
no ty uvedené roky jsou kritické z pohledu užívání Al nebo Cu vodičů. Zhruba do roku 1965 se používa…
paul 10.03.2019 10:54
paul

Proc by ne, ale:
a - vyhrady mam k pouziti cokolady - chce to nejakou svorku, ktera ma garantovany pouziti pro Al i Cu, aby to za par let neuhnilo
b - slanenej vodic by mel byt zalisovanej do lisovaci dutinky. Prinejhorsim cinovanej, ale neni to ono -i kdyz v zasuvce se to nehejbe, tak dejmetomu(pokud je zasuvka v karavanu, cinovani nepripada v uvahu).
c - vodic by mel byt vhodneho prurezu podle jisteni.
d- a zlutozelenej.

Ak nie je Al vo vlhku, nehrozí korózia "blata" v podobe hliníka, v tom prípade použi klasickú plastovú čokoládu opatrenú pozinkovanými plieškami, ak ju ešte zoženieš:
https://lnk.sk/wAOP

Al v spojení s Cu v suchom byte nevadí, ideálne je oba konce metalu odmastiť kyselinou fosforečnou a pedantne povrch pocínovať pred vložením do čokolády pod skrutky.

Cín Al vodiča mierne ochráni pred prípadnou chemickou degradáciou pri spojení s Cu vodičom v jednej svorke, dokonca aj vo vlhkom prostredí s obsahom 99% vlhkosti.

Wago nie je zrovna vhodné riešenie na rozdiel od čokolády v prípade al/cu:
http://www.svetelnezdroje.sk/UserData/Cache/Images/0BE497DD6392B035AD6C7BF165217E77C1DAE13E.JPG

Tak nakonec jsem našel plný drát se zelenožlutou izolací aby to alespoň vyhovovalo předpisům jak už jsem někde slyšel.
No záleží co se dá považovat za vlhko, vlhko doma nemáme ale zásuvka je blízko sporáku. Nebude vadit v případě použití čokolády když se tam občas udělá dost páry? Nemám k dispozici trafopájku abych drát mohl pocínovat.

Jinak by mě zajímalo proč máme Al jenom u světěl a u vypínaču a pak už jen v jádře. Jinak všechny zásuvky co jsou u země tak mají měděné dráty, panelák je z roku cca 1970 a stejná situace je u známých v paneláku z roku 1965. DOcela mě to překvapuje, to už se tenkrát používala měď pro zásuvky? Podotýkám že v těch bytech nebylo nic měněno a díky té mědi jsem ještě neřešil problém s některou zásuvkou třeba v obýváku.

no ty uvedené roky jsou kritické z pohledu užívání Al nebo Cu vodičů. Zhruba do roku 1965 se používal pro byty výhradně hliník, následně soudruzi došli k poznání, že jim zásuvky moc často vypovídají službu, tak povolili pro ně vodiče Cu. Byly výjimky kde se mohlo Cu vodičů používat stále a to spoje a zdravotnictví. I když i zde byla snaha o zavedení hliníku, jenže převládlo hledisko spolehlivosti a tak se udržema v těchto oborech měď, byť projekty byly na Al , ale u investičních komisí při schvalování projektů se obvykle odborníci dohodli na změně za vodiče Cu.
Z toho by mohlo vyplývat proč máte světla v Al a zásuvky v Cu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru