Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem fáze na ochranném kolíku

Nerad ale musím trochu nesouhlasit. "" Zástava srdce.... ale deje se to jenom u stejnosmernyho"
To nikoli. Stejnosměrný proud jen opravdu málokdy zastaví srdce. Už i proto jsou hodnoty bezp. proudu DC vyšší.
Nebezpečí DC proudu není v zástavě srdce, ale zejména elektrolýzou a zpěněním krve. Proto při velkém zásahu AC proudem se účinek projeví ihned. Ale záludností DC je, že zdánlivě je postižený v pořádku a pak i po delší době náhle zkolabuje.
AC proud je a právě okolo 50hz, nejvíce nebezpečný. Srdce je normálně řízeno el. impulsy. Pokud ale dostane zásah proudem, tento impuls je mnohonásobně silnější, než normální řídicí. Tím prostě cizí impuls "vymaže" původní signál. Srdce na to zareaguje silnou reakcí stahu, ale obou síní naráz a celého srdce. I když úrazový proud pomine, srdce je otupené sílou proudu a necitlivé na řídicí signál.
Srdce má jakousi zpětnou vazbu, pomocí které je normálně stabilizovaný srdeční rytmus. Ale po zásahu proudem a nestandardních stazích srdce, naruší tato funkce. Systém zpětné vazby a reakce srdce se rozkmitá. Toto kmitání ale není způsobené přímo síťovou frekvencí, je to tím jen vyvoláno a fibrilace si kmitá po svém, i po odeznění proudu. To je pak známá proudem vyvolaná fibrilace. Z toho stavu se srdce zpravidla samo nedostane. Musí se přerušit proud impulsů které kmitají. Při laické pomoci, může být účinný i razantní úder do prsou. Náhlý úderem způsobený pohyb srdce, vyvolá odezvu signálu. Tento signál naruší tok fibrilačních impulsů a fibrilace může ustat.
Ale také může zůstat stát srdce. Ale z tohoto stavu bývá rozběhnutí zpravidla snažší, než z fibrilace.
Při použití el. defibrilátoru, je možno impulsem srdce zastavit i rozběhnout. Proto také málokdy stačí jeden impuls defibrilátoru. Lékař se nejdříve snaží srdce zastavit z fibrilace. Následnými impulsy srdce rozběhne.
A proč u chrániče je právě těch 30ms? Pokud se podíváme na EKG, vidíme zřetelně vysoké systolické impulsy. Za nimi se vyskytuje taková plochá vlna. Právě zde dochází k depolarizaci komor (sorry za nepřesnosti, Alzhaimer už mi něco ukrad). Pokud zásah proudu časově překročí tuto dobu dojde ke ztrátě správné reakce na impulsy a srdce se rozkmitá. Proto byl zvolen čas, který dobou trvání nezpůsobí tuto reakci. (To se nepoužívá jen u chráničů, ale třeba také u el. ohradníku).
No.. a zase jsem se rozkecal. Ale třeba to někoho zajímá. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny