Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem fáze na ochranném kolíku

Díky za pochvalu :-[:-) Jenom trochu upřesním formulaci.
""omezí nebezpečný proud lidským tělem na hodnotu menší než 30 mA, při které okruh vypne.""
Chránič neomezí proud na 30mA. Pouze už při hodnotě chybového proudu (svod přes izolaci, nebo přes lidské tělo) větším, než
30mA vypne. Tedy v okamžiku dotyku s napětím chráněným pr. chráničem, je v okamžiku dotyku proud dán pouze velikostí součtu všech odporů.
Pokud například bude osoba dobře uzemněná, při uchopení vodiče dostane stejný zásah proudem, jako by tam chránič nebyl.
Ale chránič omezí dobu tohoto působení na 30ms. To je doba, která výzkumem byla stanovena, jako doba, kdy i při zásahu mnohonásobně větším proudem nezpůsobí zástavu srdce.
Z toho vyplývá, že i dotyk vodiče chráněného chráničem, může být za určitých okolností nebezpečný. Například se jedná o tento případ.
Součet odporů cesty vodič tělo zem, je takový, že odpor omezí proud třeba na 25mA. Ale tento proud bude procházet tělem a chránič to nezaregistruje. Tento proud ale značně převyšuje tzv. bezpečný proud. Tedy může ublížit, zejména, když se člověk z nějakého důvodu nedokáže uvolnit. Potom může proud procházet i neomezenou dobu.
Sice existují chrániče 10mA, které jsou i v tomto případě bezpečnější, ale používají se jen v opravdu nutném případě. To proto, že jejich citlivost je taková, že by v některých případech i znemožnila spolehlivé fungování spotřebičů.
Zvolený proud běžných chráničů 30mA, byl zvolen jako kompromis mezi spolehlivostí obvodu a dostatečné ochrany.
Proud 30mA může být za některých okolností nebezpečný (viz výše), ale bylo vyzkoušeno, že v naprosté většině se člověk při této hodnotě dokáže sám ze zásahu uvolnit. Proud 30mA je už velmi nepříjemný, ale ještě nezpůsobí nezvladatelnou křeč.
Kdysi jsem kolegům v práci předvedl vypnutí chrániče holou rukou, při současném držení uzemnění. Přežil jsem, ale můžu říct, že ta doba 30ms se mi zdála docela dlouhá. Kopanec to byl docela brutální. :-D:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny