Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem fáze na ochranném kolíku

Jako vždy, nejvalifikovanější odpověď je od Zerozero. :-D
A "trocha" k tématu ode mne. ;-)
Problémem, při nebezpečí od elektrických zařízení se "síťovým" napětím, je spíše elektrický proud, daný jednotlivými odpory v obvodu, zapojenými do serie.
Rozdělení napětí v závislosti na odporech zapojených do serie (vnitřní odpor spotřebiče, přechodový odpor v místě uchycení-suchá/mokrá ruka/velikost plochy/, odpor lidského těla a nakonec přechodový odpor těla do potenciálu "nulového"- tedy země) je vždy "markantně" různé. Napětí mezi ochranným kolíkem v zásuvce, na který se dostane fázové napětí přes běžný spotřebič (vařič, žehlička, žárovka) je vždy, v podstatě, skoro plné fázové. Úbytek napětí na těchto spotřebičích, v okruhu všech ostatních odporů poruchového obvodu, vzhledem k jejich relativně malému vnitřnímu odporu, je minimální.
A pak stačí, aby jsi stál v suchých botách s gumovou podešví na podlaze suché dřevěné a kryté ještě třeba i PVC a pokud se tohoto kolíku (resp. fázového napětí) dotkneš, nic neucítíš, protože tebou neprojde v podstatě žádný proud. Tvá ruka bude na potenciálu fázovém (plném napětí sítě), ale odpory přechodu na nulový potenciál-druhý "pól" budou tak velké, že od něj budeš vlastně izolován. Proud neprojde a jsi jak vlaštovka sedící na fázovém drátě, která rovněž není spojena s nulovým potenciálem.
Největší nebezpečí tedy vždy, v těchto případech je, pokud se jedná o prostory s vodivým okolím ( koupelny, prádelny, sklepy, venkovní prostory a pod.), nebo v případě, kde je více spotřebičů, nebo zařízení, s vodivou kostrou, připojenou na jiný "nulový" vodič, nebo na "nulový" potenciál (vodovodní síť, ústřední topení) a v dosahu. Zde je možnost spojení těla s potenciálem "nulovým" největší, čímž vzniká i největší nebezpečí úrazu el. proudem. Proto se v těchto prostorách doplňuje ochrana proti nebezpečnému dotyku ještě doplňkovými opatřeními - vodivým pospojováním, případně chrániči.
Vodivé pospojování vlastně "simuluje" další ochranný vodič, takže v případě, že se napětí dostane přes ten nulový kolík na spotřebič, připojený ještě na ochranné pospojování, propojené s potenciálem "nuly", dojde ke zkratu a na ten reaguje jistič vadného obvodu.
V případě, že není, na potenciál nuly, toto pospojování připojeno, pak všechna zařízení, jichž se můžeš v tomto prostoru dotknout, mají opět shodný potenciál s potenciálem toho kolíku a opět nemůže přes lidské tělo žádný proud procházet (pokud tedy nemáš vodivé spojení těla se zemí, která není propojena s tímto "pospojováním").
Chránič má funkci jinou. Ten, v případě propojení fáze, lidského těla a "nulového" potenciálu (země), případně při poklesu izolačního stavu spotřebiče, vypne poruchový obvod od fázového napětí. Předepisuje se, z hlediska bezpečného dotyku, max.30 mA. Ten zase omezí nebezpečný proud lidským tělem na hodnotu menší než 30 mA, při které okruh vypne. Tato hodnota je, pro lidské tělo, ještě "relativně" bezpečná (pokud tedy nestojíš na žebříku a leknutím nespadneš :-/).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny