Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ne řetězu u kola není potřeba nic měřit a vytahaný řetěz pozná snad každý trochu technicky fundovaný…
PLV 27.02.2019 11:56
PLV
Je to právě přesně naopak, řetěz se nevytahá, leda bys vážil tak 200kg a jezdil převážne vstoje, zvě…
czcharlie 27.02.2019 15:57
czcharlie
Takže vytahaný řetěz, který je obyčejně o 1 až 2 centimetry delší než nový, má jen vůle v pouzdrech?…
PLV 18.03.2019 14:36
PLV
Řetěz, jehož délka se zvětší o víc než 7mm je již téměř nepoužitelný. Takový řetěz už na menších pas…
czcharlie 18.03.2019 15:46
czcharlie
Možná to prodloužení vznikne opravdu jen zvětšením vůlí v čepech. Nikdy jsem to tak podrobně nezkoum…
PLV 20.03.2019 13:27
PLV
Můžeš, zjistíš to samé co již mnoho lidí před tebou, které napadlo totéž. Jen mikrometr není to úpln… poslední
czcharlie 20.03.2019 14:10
czcharlie

Ne řetězu u kola není potřeba nic měřit a vytahaný řetěz pozná snad každý trochu technicky fundovaný člověk. A normální řetěz při častém ježdění nevydrží déle než 1 rok. A praní a číštění na to nemá vliv, protože se vytahá přímo materiál, ze kterého je řetěz vyrobený. Pak, když se vymění, obyčejně na menších pastorcích přeskakuje, protože jsou vytvarované a opotřebené podle původního řetězu. Buď se musí chvíli jezdit s přeskakujícím řetězem, než se zaběhne, nebo se musí vyměnit i některé pastorky na kazetě. Vím, že tady budou chytré oponentní komentáře, ale za 50 let ježdění na kole už nějaké malé zkušenosti mám. :-)

Je to právě přesně naopak, řetěz se nevytahá, leda bys vážil tak 200kg a jezdil převážne vstoje, zvětší se vůle v pozdrech, ale hádat se stebou nehodlám. Taky už mám naježděno dost, možná i o dost víc než ty, těch let co jezdím je bezmála 60. Z toho prvních 20 závodně a dost let taky jako mechanik... Možná někde najdeš jméno Golombiowski (ale ne ten z Ústí nad Orlicí, ten byl starší), u toho jsem začínal.

Řetěz, jehož délka se zvětší o víc než 7mm je již téměř nepoužitelný. Takový řetěz už na menších pastorcích začíná slušně střílet. Takže vůle v pouzdrech se zvětší o cca šest setin mililimetru. Ty 2cm možná na tvé Ukrajině i když i to by dělalo jen o malinko víc než 15 setin milimetru na článek. A ano, o ty necelé dvě desetiny se může zvětšit vůle v pouzdrech. I když to už by těžko zkousla i ta Ukrajina. Ono stačí si vzít šupleru a změřit průměr nového a ojetého čepu a pouzdra.
Ale už jsem psal - dohadovat se o tom s tebou nemíním. Ty máš svoje přesvědčení a já ti ho vyvracet nebudu. Takže toto je moje poslední odpověď tobě.

Můžeš, zjistíš to samé co již mnoho lidí před tebou, které napadlo totéž. Jen mikrometr není to úplně nejvhodnější měřidlo, čepy nejsou opotřebeny v celé své délce rovnoměrně a běžný mikrometr má příliš velké čelisti. Budeš měřit neopotřebené konce čepů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru