Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem fotovoltaická elektrárna

V tomto případě pochopitelně souhlas. Ale o dodávce elektřiny do sítě, jsi, jestli jsem to někde nepřehlédl, nepsal. Pochopitelně, jestli někdy produkuješ víc, než spotřebuješ (zřejmě v létě a v minulém roce bylo slunečních dní extrémně hodně) a můžeš prodávat, pak je to trochu jiné a návratnost je kratší. Ale pořád se to odvíjí rovněž od toho, zda by se tazatel "dostal" rovněž k té dotaci. :-/
A jestli jsou ještě vypisovány dotace na alternativní zdroje el.energie, to jsem nezjišťoval. Ale vzhledem k těm problémům, které byly s těmi fotovoltaickými "velkoproducenty" (viz SEI a Vitásková) skoro bych se domníval, že už asi nejsou. Ale třeba se mýlím, bylo by nutno prověřit. Pokud o tom víš více, jak to je s těmito dotacemi, tak to tazateli upřesni. To by bylo pro něj určitě důležité.
Loni uvažoval syn o realizaci fotovoltaických kolektorů pouze pro ohřev TUV. Ale po propočtu investičních nákladů a návratnosti (bez dotace), jsme i od tohoto úmyslu upustili.
Nyní však uvažujeme o realizaci tepelného čerpadla vzduch-voda na ÚT v jeho RD, vzhledem k tomu, že u něj není plyn, topí uhlím (sice automatickým kotlem, ale stále je potřebná obsluha) a stal se imobilní. Topný systém máme poměrně naddimenzovaný, takže bychom ani nemuseli provádět rozsáhlejší úpravu na nižší teplotní spád. A rozhodujeme se, zda to řešit "po našom" a "Čína", což by vyšlo asi levněji, nebo zkusit ty "kotlíkové dotace", které se mají letos ještě naposled vypisovat. Problém je, že pak je vše nutné dělat dodavatelsky a jak jsi psal, napakují se na tom spíše dodavatelé. Ale i nás by to zřejmě přišlo dosti dráž. Otázka by ale byla, zda by tu dotaci taky vůbec dostal. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny