Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem fotovoltaická elektrárna

Takže, pokud jsou Tvé údaje pro Moase relevantní, tak počítám. Vaše denní spotřeba (třeba i provoz na veškerou fotovoltaiku) je 7 kWh. To je za rok 2555 kWh. A pokud počítám 1 kWh za cca 3,- Kč, pak náklady na el.ušetřenou za rok dělají 7665,- Kč. Paušální "platbu za jistič" nepočítám, tu zřejmě jakousi platit musíš. Takže návratnost by byla zhruba : 150000,- : 7655,- = 19,6 roků. A to pokud jsi "dosáhl"na dotace 50%. A nepočítám údržbu celého systému, případné opravy a pravděpodobnou výměnu některých komponentů (baterie). A rovněž Tvá výhoda, že jsi vše schopný sám obsluhovat, udržovat a opravovat, na což by si, většina běžných "smrtelníků", musela někoho volat, případně najímat.
A toť je tedy zřejmě konkrétní odpověď na tazatelovu otázku.
Čímž ale nechci snižovat Tvou aktivitu. ;-)I já mnohdy dělám věci, které jsou pro mne pouze zábavou a realizací, i když celkový výsledek nemusí být úplně výhodný.:-D:puff:
Ještě dodatek.
Co se týče zateplování objektu (RD). Já jej dělal již v roce 1988. "Obalil" jsem náš, klasickou cihlou zděný baráček, 8 cm Rotaflexu mezi rošty + přeplášťoval a opatřil stříkanou plastovou omítkou. Vše "samo domo", vlastníma "teplejma", pouze tu stříkanou udělali kluci z pozemních staveb.
Celkové náklady byly 8 tisíc Kčs (v té době). Úspora změřena přesně, pomocí spotřeby za cca 7 dní, se stejnými vnějšími podmínkami, před realizací a po realizaci. Již s tehdy, mnou vyrobeným a instalovaným přímotopným elektrickým kotlem na ÚT a spotřeba odečtena na elektroměru přímo u kotle. Snížení tepelných ztrát (úspora) činila 35%. Návratnost, v té době, když jsem začal platil za plyn 0,70 Kč/1m3 a měl spotřebu, po zateplení , 2000 m3/rok, činila cca 700,- Kč/rok. Takže by návratnost, tehdy, byla cca 11,5 let. Ale vzhledem k radikálnímu růstu ceny plynu po r.1989, byla méně jak 5 let a dodnes, za těch 30 let a ceny plynu dnes, ani už úsporu nepočítám. To byla investice, která se mi už vrátila nejmíň 5-10x. I když tehdy bylo těch 8 "táců" jako je dnes, pro mně, cca 50. :-p

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny