Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jaké propojovací vodiče pro elektronický obvod ("plošňák")?

Nikdy v životě jsem nepájel, nemám k tomu nastudovanou žádnou teorii. Nevím nic.

Klasika je navrhnout a vyrobit plošňák, osadit, připájet součástky. Nicméně, místo skutečnýho plošňáku existuje univerzální deska plošných spojů, kam se z jedné strany umístí součástky a z druhé se připájí - nicméně je třeba zajistit i vodivé cesty mezi nimi a k tomu se používají vodiče.

A to je podstata mé otázky: z jakého materiálu ty vodiče jsou, pod jakým názvem se dají pořídit, co potřebuju k tomu, aby mnou vyrobený spoj během pájení byl trvalým.

Dík za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Leze to tu z tebe jak z chlupaté deky. Co tvoříš? Nějaký venkovní modul k hodinám napájený Recyko+ č…
Moas 20.02.2019 06:09
Moas
Leze to tu z tebe jak z chlupaté deky. Co tvoříš? Zatím mám obvod na nepájivým poli, nakonec z toho…
Pavel 20.02.2019 11:17
Pavel
Na tohle univerzalni plosnak dobrej. Drobna rada - hranaty body jsou lepsi nez kulaty. Jednak maj ve…
bahno 20.02.2019 12:07
bahno
Není ovšem moc známo, že na "nažehlování" toneru lze pořídit specielní silikonovy papír - Toner Tran… poslední
czcharlie 21.02.2019 22:17
czcharlie

Leze to tu z tebe jak z chlupaté deky. Co tvoříš? Nějaký venkovní modul k hodinám napájený Recyko+ články? Schema by nebylo?

Já na tyhlety propoje používám cokoliv, co je po ruce a je pájitelné. Takže zbytky vývodů, odizolované drátky ze všeho možného.... U jednoduchých věcí je to jedno a na složitější věci se vyplatí nakreslit a nechat vyrobit, osobně mám vynikající zkušenosti s plosnaky.cz - v takové kvalitě a za takové peníze to doma nemám šanci udělat. Pokud se za to nemám stydět, tak to na univerzálním plošňáku nedělám, nejsem profík a vypadá to na něm vždy děsivě (leč funkční to je). Nakreslit malý plošňák v KiCadu je otázka možná hodinky dvou. Dej schéma - pokud to nebude kolosální, řešení se najde.

Nechci tě podceňovat nebo se tě dotknout, ale myslím, že u tebe to bude na univerzálním spoji vypadat děsivě taky, pokud jsi v životě nedržel mikropájku v ruce (trafopáječku zavrhni rovnou). Moje první plošňáky vypadaly děsivě, i když jsem si navrhnul DPS tak, že součástky byly několik centimetrů od sebe. To je holt nutná součást učení.

Strašně záleží na tom, co chceš pájet - pokud tam budou jen nějaké odpory tak ty snesou hodně ale na to bys asi nesestavoval plošný spoj. Polovodiče přílišným teplem zničíš. Jde-li to, používej patice. Ty vydrží víc, byť přehřívání jim taky neprospěje. Používej ideálně trubičkovou pájku SnPb, vyvaruj se "eko" pájek bez Pb, je s nimi horší práce. Pájej max. jednotky sekund, výsledný tvar spoje musí připomínat Ještěd (ten vysílač, ne tu horu). Pořiď si odsávačku na pájku, klidně tu nejobyčejnější mechanickou, aby ses mohl zbavit "cínových jezer", která budeš ze začátku vytvářet.

Leze to tu z tebe jak z chlupaté deky. Co tvoříš?

Zatím mám obvod na nepájivým poli, nakonec z toho bude tišťák. Budu dělat víc věcí, malý jednoduchý obvody typu: kapacitní spínač jako vstup pro ATTiny85, na výstupu se bude spínat IRL540 MOSFET, kterej sepne proud do bateriově napájenýho světla. Takže jen pár součástek. Na ten MCU mám 8 pinovej držák ("slot").

Že to napoprvé bude vypadat všelijak vím a nevadí mi to. To je přirozený, že bez zkušeností to žádná sláva nebude. Nevadí to, je to pro osobní použití, důležitá je funkčnost.

Za ostatní rady díky!

Na tohle univerzalni plosnak dobrej.
Drobna rada - hranaty body jsou lepsi nez kulaty. Jednak maj vetsi plochu, takze si daj vic libit, druhak se lip spojujou tou kapkou cinu a tretjak jsou vyuzitelny i pro nektery SMD soucastky, 0805 odpor ci blokovaci kondik tam snadno usadis a kdyz je nouze, i par pinovy IO s rozteci 1.27 si tam sedne, kdyz nozem prepulis pajeci plosku. Tim nerikam ze ty kulaty jsou uplne blby, ale hranaty u me vedou.
A v neposledni rade upozornuju na metodu prezehlovani toneru, kdyz to clovek dostane do ruky, jsou z toho hezky PCB a pritom je to levny.

Není ovšem moc známo, že na "nažehlování" toneru lze pořídit specielní silikonovy papír - Toner Transfer Paper, u nás 10 listů za 70,-Kč (Arduinoshop, doufám, že to nebude bráno jako reklama, jinde u nás jsem na něj nenarazil) v Číně 10 listů průměrně za 1,2€ s dopravou zdarma. S tím je výroba DPS triviální záležitostí. Při troše cviku lze spolehlivě vytvořit spoje o šířce 1mm.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru