Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jaké propojovací vodiče pro elektronický obvod ("plošňák")?

Leze to tu z tebe jak z chlupaté deky. Co tvoříš? Nějaký venkovní modul k hodinám napájený Recyko+ články? Schema by nebylo?

Já na tyhlety propoje používám cokoliv, co je po ruce a je pájitelné. Takže zbytky vývodů, odizolované drátky ze všeho možného.... U jednoduchých věcí je to jedno a na složitější věci se vyplatí nakreslit a nechat vyrobit, osobně mám vynikající zkušenosti s plosnaky.cz - v takové kvalitě a za takové peníze to doma nemám šanci udělat. Pokud se za to nemám stydět, tak to na univerzálním plošňáku nedělám, nejsem profík a vypadá to na něm vždy děsivě (leč funkční to je). Nakreslit malý plošňák v KiCadu je otázka možná hodinky dvou. Dej schéma - pokud to nebude kolosální, řešení se najde.

Nechci tě podceňovat nebo se tě dotknout, ale myslím, že u tebe to bude na univerzálním spoji vypadat děsivě taky, pokud jsi v životě nedržel mikropájku v ruce (trafopáječku zavrhni rovnou). Moje první plošňáky vypadaly děsivě, i když jsem si navrhnul DPS tak, že součástky byly několik centimetrů od sebe. To je holt nutná součást učení.

Strašně záleží na tom, co chceš pájet - pokud tam budou jen nějaké odpory tak ty snesou hodně ale na to bys asi nesestavoval plošný spoj. Polovodiče přílišným teplem zničíš. Jde-li to, používej patice. Ty vydrží víc, byť přehřívání jim taky neprospěje. Používej ideálně trubičkovou pájku SnPb, vyvaruj se "eko" pájek bez Pb, je s nimi horší práce. Pájej max. jednotky sekund, výsledný tvar spoje musí připomínat Ještěd (ten vysílač, ne tu horu). Pořiď si odsávačku na pájku, klidně tu nejobyčejnější mechanickou, aby ses mohl zbavit "cínových jezer", která budeš ze začátku vytvářet.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny