Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Staronový bojler - uvedení do provozu

Dobrý den,
začal téci elektrický bojler a bude nutná výměna. Než ale půjdu koupit nový, což mi úplně nechce, tak bych se chtěl zeptat:
Mám doma nový bojler (nikdy nebyl zapojený, nikdy v něm nebyla voda), ale je starý asi 30 let (rok výroby kolem 1990) - Tatramat, topné těleso ve vodě - vzhledově vypadá celkem k světu, akorát je trochu opadaný lak na spodní přírubě. Je k tomu i původní nepoužítý pojistný ventil. Myslíte, že se dá hned napojit a bude nějak fungovat, nebo bude lepší tam napřed něco preventivně vyměnit (těsnění?). Nebo se na to mám vykašlat a koupit nový a tenhle neřešit? Bude instalován v místě, kde není velký odběr vody, tak by mi tam ten starý stačil. Předem děkuji za zkušenosti a rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
nevidím důvod proč by měl i po 30 neprovozu dělat problém. Klidně bych ho zapojil..
paul 16.02.2019 16:08
paul
A bude bez problémů dalších 30 let fungovat, což o dnešních boilerech říct nelze :-) nový
iconek 16.02.2019 21:19
iconek
Potvrzuji, že bojler vyrobený v roce 1969 nám vydržel 35 let. poslední
HamHam 21.02.2019 11:35
HamHam
Tak dnes probíhá instalace bojleru a zatím je vše v pořádku, tak snad nezklame a taky vydrží. Díky v… nový
lukaszamita 20.02.2019 11:44
lukaszamita
Já si myslím, že bojler z této doby tě možná i přežije. Já mám Tatramat z roku 1995 uvnitř smaltovan… nový
Zerozero 21.02.2019 11:14
Zerozero

Já si myslím, že bojler z této doby tě možná i přežije. Já mám Tatramat z roku 1995 uvnitř smaltovaný a stále drží. Tenkrát se to ještě dělalo trochu jinak. Bralo se to jako investice, ne jako krátkodobé spotřební zboží. Anodovou tyč jsem vyměnil jednou, potom už ne. Vodu mám velmi tvrdou.
Jediný nedostatek který se projevil, je, že trubkové těleso přímo ve vodě, je v přírubě namontované oválnou paticí, přes gumové těsnění. Zkrz přírubu tak prochází středový upínací šroub a dva konce trubky tělesa. Tohle těsnění asi po třech letech zpuchřelo a tudy to začalo téct.
Opravil jsem to tak, že jsem koupil silikonové těsnění do klasických vřetenových kohoutků. Jsou to kolečka o průměru asi 12mm, asi 5mm silná, s dírkou uprostřed na uchycení. Jsou červená a modrá. Z tělesa jsem odstranil původní těsnění a trochu snížil lem oválné patice, aby stačila tloušťka nového těsnění. Do silikonových koleček jsem uprostřed vysekl otvory o průměru vývodů tělesa a střed. šroubu (8mm a 6mm).
Navlékl na vývody a těleso upevnil. Od té doby bez problémů. Tenkrát byly Tatramaty snad nezničitelné. Moje sestra, měla Tatramat získaný už z druhé ruky, neznámého stáří a pak ji sloužil ještě asi dvacet let. Z dnešního pohledu neuvěřitelné. Dnes není výjimkou, tekoucí bojler po třech letech. Kdyby to nebylo nějak úmyslně připravené, tak by snad tak silný plech, jako je tlaková nádoba, nemohl za tak krátkou dobu proreznout ani,
kdyby neměl žádnou povrchovou úpravu. Ale to asi bude ta "ekologie" stále kupovat a vyhazovat. O plýtvání surovinami a energií se raději moc nemluví, hlavně recyklujme a recyklujme. Nejlepší "recyklace" je, když se to nemusí vyhodit.
Ale to by pak multimiliardáři měli málo miliard a tím by stagnovala "ekonomika". :puff::beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru