Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mokré uhlí (nebezpečí samovznícení, výdrž, výhřevnost)

Ahoj,
jak je to se samozvnícením vlhkého / mokrého uhlí (hnědé uhlí, ořech 1)? Jak skladovat? Jaký vliv má mokré uhlí na topení? Předpokládám horší hoření, co výdrž, výhřevnost? Jak se bude lišit od suchého? Kotel klasika dakon dor24

Totiž... Topím převážně uhelnými briketami od stejného prodejce, ale brikety jsou poctivě zaplachtovány, tudíž suché. Ale nyní bych rád koupil několik metráků ořechu 1, který budu kombinovat právě s briketami. Ořech je skladován venku sice pod plachtou, ale jen tak lážo plážo. Tudíž v těchto dnech kdy přes noc napadne sníh a přes den zase roztaje je uhlí prostě mokré. Přiznal to i sám prodejce, dle jeho slov je spíš suché než mokré a žádné prohořívání v žádném případě nehrozí a výhřevnost i výdrž je stejná jako u suchého uhlí. Jen za mou krátkou návštěvu se tam zastavila tři auta, která brala tohoto "mokrého" uhlí plné vozíky.
Nicméně já slovům prodejce moc nevěřím a bojím se aby mi to v suchém sklepě nechytlo. Ale kde tedy uhlí brát? Všude v okolí kde jsem se byl podívat skladují ořech normálně venku max. pod plachtou, nemám tedy možnost koupit suché uhlí. Očividně s tím lidé topí normálně, ale stejně... Jsou mé obavy zbytečné a směšné?

Za vaše rady a postřehy budu rád.
Děkuji a přeji hezký víkend. Michal

Předmět Autor Datum
U několika metráků samovznícení moc nehrozí. Samovznícení nejvíce hrozí u mokrých briket a ve vrstvě… nový
nerady 08.02.2019 19:23
nerady
To v žádném případě není stejné jako dřevo.Nasákavost uhlí je malá,nesrovnatelně se dřevem,jde to vy… nový
oldo 09.02.2019 22:46
oldo
Nepíšu čerstvé dřevo ale mokré dřevo a jen pro dokreslení. U uhlí je nasákavost až 40% a průmyslově… nový
nerady 09.02.2019 23:11
nerady
Není to tak.Běžný obsah vody v uhlí při nákupu je okolo 30 %,ale to je ve většině voda vázaná,která… nový
oldo 10.02.2019 11:23
oldo
Nemáš pravdu. Když mě nutíš si to vygooglit tak se koukni do Wikipedie. Vlhkost uhlí 5-40%, tak nedě… nový
nerady 10.02.2019 14:11
nerady
Ale já psal 30 % má při prodeji v suchém stavu plus nasákne okolo 3%,to je skoro jak říkáte vy.Jenže… poslední
oldoo 10.02.2019 22:00
oldoo
najhorši na samovznietenie je uholny prach. nový
jimbim 08.02.2019 21:13
jimbim
Aby se uhli samovznitilo musi dojit k zaparu což pri soucasnem pocasi nehrozi. nový
Kenav 08.02.2019 21:24
Kenav
V současné době už hnědým uhlím netopím. Ale v dřívějších dobách se mi jedenkrát stalo, že jsem do s… nový
George63 09.02.2019 09:28
George63

U několika metráků samovznícení moc nehrozí. Samovznícení nejvíce hrozí u mokrých briket a ve vrstvě více jak jeden metr. Výhřevnost ale vlhkostí hnědého uhlí rapidně klesá, je to stejné jako u mokrého dřeva.

Nemáš pravdu. Když mě nutíš si to vygooglit tak se koukni do Wikipedie. Vlhkost uhlí 5-40%, tak nedělej z důchodce blba. Pokud se chceš dohadovat nad slovem nasákavost tak si tam zadej jiné sloveso ale na až 40% vlhkosti si stojím.

Ale já psal 30 % má při prodeji v suchém stavu plus nasákne okolo 3%,to je skoro jak říkáte vy.Jenže vy jste reagoval na otázku,jestli má koupit zmoklé a varoval jste ho,že nasákne těch 40%.To je nesmysl,zmoknutím nasákne jen ty 3% protože těch 30 už má,i když se jeví na pohled jako suché.Vaše varování je hloupost,zmoknutí při dopravě,nebo na dvoře,má vliv jen ty 3% a to je zanedbatelné,také důchodce.

V současné době už hnědým uhlím netopím. Ale v dřívějších dobách se mi jedenkrát stalo, že jsem do sklepa navozil cca 60q uhlí, které obsahovalo hodně síry, bylo vlhké a hlavně mělo i velký podíl prachu. A ve vrstvě cca 1 m se mi do rána zapařilo a hrozilo samovznícení. Měřil jsem zapichovacím teploměrem teplotu uvnitř a ta se už pohybovala kolem 70-80 st.C. Z uhlí šla zatím jenom pára. A tak jsem musel rychle horní vrstvu vyházet oknem ze sklepa opět ven, dostat se k "jádru" v němž bylo více prachu, který toto způsobil a toto horké prachové jádro vyházet rovněž ven.
Od té doby jsem si už pak dával velký pozor a pokud bylo prachu v uhlí víc, ta jsem je přesíval a prach nechal venku. Jinak pokud bylo uhlí z běžných skládek, bylo na podzim většinou trochu vlhké. Ale pokud v něm nebyl velký obsah prachu, nikdy už se mi toto nestalo. A uhlí, po uložení do sklepa, i když bylo trochu vlhké, vždy postupně vyschlo. Ale snažil jsem se vždy raději kupovat uhlí během a ke konci léta. Což ale, v té době (v letech 70-89), nebylo vždy jednoduché.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru