Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Narušená izolácia el. káblu

Zdravím, inštalujem práve HDMI kabel pod podlahu kde som vytvoril drážku a trocha som na jednom mieste poškodil el. kábel, vrtakom som trocha predral izoláciu, spočiatku som si myslel že to je len vonkajšia časť ale teraz ako som už natiahol ten kábel a zaplatal ho štukom/omietkou tak som videl jemne iskrenie a počul praskanie z toho miesta. Po pár minútach to prestalo a teraz neviem či to treba vyčistiť a zaizolovať alebo to ten štuk po stuhnútí zaizoluje...Ten el.kábel zrejme napája el. zásuvku ktorá je cca meter ďalej.

Předmět Autor Datum
Obnažit, očistit, opravit izolaci, omítnout znova. nový
milan.cukrar 08.02.2019 12:35
milan.cukrar
Ak ti neodpálilo modul v prístrojoch, môžeš si gratulovať. Žiadna izolácia v podobe plastovej izlol… nový
Nuda 08.02.2019 12:54
Nuda
očistil som tú časť ako to len šlo, vysušil a zalepil som to klasickou elektrikárskou izolačkou a za… nový
mato3241 08.02.2019 13:20
mato3241
Důležité je, aby jsi zaizoloval kvalitně samostaně vodiče s porušenou izolací a pak ještě i všechny… nový
George63 08.02.2019 15:40
George63
Teoreticky stačí ak máš suché obydlie. Lenže PVC samolepiaca elektrikárska páska je deravá v spojoch… nový
Nuda 08.02.2019 15:48
Nuda
Ďakujem všetkým za rady. Nakoniec som to nechal tak, myslím že tá izolačka stačí. Premeriaval som s… nový
mato3241 08.02.2019 20:40
mato3241
Jestli je ta páska jako gumová, tak je to možná opravdu gumová "samovulkanizační" elektro izolačka,… poslední
umfa 08.02.2019 20:57
umfa

Ak ti neodpálilo modul v prístrojoch, môžeš si gratulovať.

Žiadna izolácia v podobe plastovej izlolepy nie je dostatočná pre agresivitu vápenca v omietke, nebodaj hygroskopickej vápennej sádry, ktorá pôsobí ako leptavá alkalická žieravina.

Jedine celé miesto poškodeného kábla ukotviť do metalického futrálu (napr.3/8" trubky) a zaliať inkriminované miesto teplým asfaltom. Takto sa dá ochrániť poškodená izolácia kábla vložená pod omietkou.

Lenže to už radšej nový kábel, lebo nenadstavuješ podmorský kábel alebo bagristom preťatý zväzok telefonickej metaliky pod zemou medzi obydliami.

Teoreticky stačí ak máš suché obydlie. Lenže PVC samolepiaca elektrikárska páska je deravá v spojoch jej prekrytia. Vápenec ak nedýcha tvorí aj na medi zrýchlený proces oxidov, medenku, tá je vodivá, môže vzniknúť studený spoj, zosilní sa prechodový odpor čím sa bude oslabovať prenos dát.

Je vhodné narušené miesto kde je odhalená metalika medi pretrieť napríklad sekundovým gelovým lepidlom, nechať cca 10.min obschnúť a následne obtočiť izolepou. Spoje prekrytia izolepy detto zakvapnúť sec. lepidlom. Po zaschnutí vložiť do vrstvy omietky.

Ideálny je asfaltový náter aplikovať vo viacerých vrstvách priamo na kábel a potom ošetriť spoj izolepou.

Telekomunikácie takto "vo vaničkách" z antikora (rakvičky s deklom) spoja v zemi perušené káble, zalejú ich horúcim asfaltom a zadeklujú.

Osobne mám elektrické rozvodné krabice 3x400V v šachte pri studni, kde je 99,99% vlhkosť, ošetrené káble uchytené pod skrutkami na plechoch s fázami, hustým asfaltovým penetrákom. Teplovzdušnou pištoľou je asfalt nahriaty, čím sa zaliali roztavením hustým asfaltom všetky spoje, skrutky, konce odbužírkovaných káblov. Žiadna oxidácia na skrutkách, medenka na kábloch, strach z iskrenia, prechodového odporu, prehrievania, doťahovanie spojov apod. Ako som pred 30-rokmi spravil elektriku, zalial ju asfaltom, tak funguje na 100% pritom sa na rozvodných krabiciach a vo vnútri na asfalte s kontaktami vyslovene tvoria vodné kvapky usadených vodných pár zo šachty, čerpadiel a zo studni lebo šachta s čerpadlami a kopaná studňa je mimo chalupy na voľnom priestranstve 180cm v zemi zarovno s terénom.

Ďakujem všetkým za rady.

Nakoniec som to nechal tak, myslím že tá izolačka stačí. Premeriaval som skušačkou kde všade som to predral až na žilu a našiel som tri miesta kde bolo vnútorné vrstvy kábla vidieť cca 1mm veľké trhlinky. Vypol som ističe a poriadne som to mokrým štetcom vyčistil od nečistôt. Vysušil som to dosucha a oblepil izolačkou 3x celú tú časť. Následne som to už normálne zaštukoval.

Ohľadom typu izolepy, neviem presne aky je to typ ale je taka gumená. Nevyzerá žeby bola platená, nevidím na nej žiadny výplet ani ak ju natiahnem a roztrhnem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru