Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jistič 10A, na jakýkoliv sporák s el. troubou, je málo. Vždy aspoň v jedné fázi bude některá plotýnk…
George63 08.02.2019 16:09
George63
Nemůžu říct, že všechny, co jsou, ale ty vestavné desky, které jsem viděl, jsou zapojené na dvě fáze…
kejki 08.02.2019 22:54
kejki
Ano, várné desky jsou většinou takto zapojené, pouze na dvě fáze. Ale opět tu vzniká problém, neboť… nový
George63 09.02.2019 08:52
George63
Jop, sporák jsem přehlédl. poslední
kejki 09.02.2019 12:05
kejki

Jistič 10A, na jakýkoliv sporák s el. troubou, je málo. Vždy aspoň v jedné fázi bude některá plotýnka zapojena rovněž s el.troubou a pak dojde k vypnutí jističe, pokud zapneš oboje. Může snad být některý vybaven omezením, jak píše ok, ale osobně jsem se s takovýmto sporákem ještě nesetkal (což ale nevylučuje, že to existuje :-/).
Ale používám dvouplotýnku s el.troubou a ta takto vybavena je. Stará Siemens na 230V. Při zapnutí trouby vypne jednu plotýnku s větším příkonem. Řeší to spinač trouby, který blokuje tu plotýnku.
Pokud by to takto bylo u toho sporáku, pak by to opět problém mohlo řešit.
Jediná možnost, pokud by takto vybaven nebyl a pokud není možno vyměnit hlavní přívodní jistič, která není sice "košer" podle norem, ale věc by vyřešila, je, instalovat pro přívod ke sporáku rovněž jistič 16A, jako na hlavním přívodu a vedení jemu odpovídající. Pak bude ještě záležet na dalších spotřebičích v domácnosti. Nebude sice dodržena selektivita jištění ("posloupnost" jistících prvků), ale z hlediska bezpečnosti by nic nehrozilo. Pouze z hlediska provozního, pokud dojde k přetížení, může vypnou jistič hlavní, místo jističe sporáku. Ale pokud nebude překročeno zatížení některé fáze ještě současně spuštěným jiným spotřebičem s větším příkonem, pak by nemusel být problém. To by pak bylo nutno "pohlídat".;-)

Nemůžu říct, že všechny, co jsou, ale ty vestavné desky, které jsem viděl, jsou zapojené na dvě fáze. Právě kvůli troubě, která má 2kW na horkovzduchu, nebo cca 1,8kw na tělěsech. Někteří výroci dávají i 1,5kW na horkovzduch.

Ano, várné desky jsou většinou takto zapojené, pouze na dvě fáze. Ale opět tu vzniká problém, neboť i ty dvě fáze pro várnou desku musí být jištěny 16A, aby daly výkon skoro ty 3-3,5 kW na fázi. I tam by 10A (2,3 kW) nestačilo. A příkon trouby je většinou minimálně těch 2kW. Ale tazateli jde o sporák a ty jsou zase většinou na 3x400V. Dají se sice "nouzově" napojovat i na 230V/16A, ale to pouze s radikálním omezením současné použitelnosti plotýnek a trouby, které si ale musí "pohlídat" uživatel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru