Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LED pásky a pískání 12V zdroje

V první řadě by bylo potřeba zjistit, pokud to lze, odkud zvuk vychází. Jestli ze zdroje, nebo PWM regulátoru. Může pískat zdroj, ale myslím, že není zvykem, dělat spínané zdroje s frekvencí v akustickém pásmu, bývá to vyšší. Jedině snad nějaké zákmity.
Spíš bych věřil tomu, že v tom slyšitelném pásmu pracuje PWM regulátor. Pravoúhlý takt regulátoru produkuje ostré hrany. To by teoreticky mohlo "rozehrát" i samotný LED pásek,který upevněný na desce skříně je jak struna na kytaře (rezonance). Nejprve bych zkusil napájení regulátoru a LED provizorně připojit na jiný zdroj hladkého napětí, třeba baterii. Pokud bude pískat, zdroj za to nemůže.
Pokud to bude pískat jen se spínaným zdrojem, zkusit ten kondenzátor na výstup zdroje. Ale kapacitu nějak vyzkoušet, příliš velká by při startu nabíjecím proudem mohla aktivovat proudovou pojistku zdroje. Pokud by to pískalo i s baterií, zkusil bych dát kondenzátor na výstup PWM regulátoru. Zase kapacitu jen takovou aby to ztichlo, přílš velká by mohla ohrozit regulátor při nabíjení.
V obou případech by bylo možno ještě předřadit před kondenzátor nějaký malý odpor, jen aby příliš nesnížil napětí na LED (zdroj -odpor-kondenzátor -PWM, nebo PWM-odpor -kondenzátor -LED).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny