Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyrovnání stěn pomocí sádrokartonu.

Musíš si spraviť tzv. základné šáry z malty zarovnané podľa late podľa dĺžky rozmerov dosiek SDK.

I.
Pri strope nahodíš horizontálny pás malty na stenu o šírke cca 10cm o hrúbke nahodenia max. 3cm. Maltu priebežne zarovnávaj plechovým hladítkom.

Maltu použi s prísadami plastifikátorov, aby prudko neschla na podklade a dalo sa s ňou pracovať. Prípadne primiešaj do malty modrý Duvilax, stačí dve deci na jeden kalfas.

Následne zarovnáš šúchaním do strán nahodenú maltu precízne zarovnanou, hoblovanou laťou, ktorá by mala mať dĺžku min. 260 - 350cm.

Po nahodení tohoto štráfu malty a jeho zarovnaní laťou hore u stropu, na šnúrke spusti na niti (cverne) olovnicu (stačí kovová matka z desiny šroubu) k podlahe, čím zistíš sklon/odklon steny, nerovnosti ak sa pozrieš na vertikálne visacou šnúrku pohľadom z boku. (Môžeš horný koniec uchytnej nite zaraziť klincom do malty, aby sa neknísal pričom budeš mať pod kontrolou hrúbku spodného materiálu).

II.
Následne znovu nahádžeš fangľou maltu tesne u podlahy na šírku tiež cca 10cm, zarovnáš nahodenú maltu precízne zarovnanou, ohobľovanou laťou.

Vzniknú tak na stene dva zarovnané štráfy malty, jeden hore pri strope a druhý dole.

Až zatvrdne malta, resp. oba vyrovnávacie štráfy na stene, potom môžeš priamo lepiť SKD na túto vyrovnávaciu maltu napríklad stavebným lepidlom do pištole (Multi Kleber, Mamut apod.) Majú po priklepnutí dostatočné adhézne sily, že dosky udržia, nemusíš ich šprajcovať.

(Stolár ti zo suchého odrezku vyrobí hranol/lať povedzme o rozmeroch 20 x 100 x 3000mm, ktorá bude na jednom líci do roviny sfrézovaná na hobľovacej stolici).

Ešte to chce vlastniť jednu bublinkovú vodováhu (s dvoma bublinkami), aby si zistil prípadný odklon steny murovanej ochlastami murármi s okom z gašparovej krávy pomocou priloženej late vo vertikálnej polohe. Preto je vhodné mať latu približne urezanú na svetlú výšku cimry (cca 270-300cm).

Na takéto vyrovnávacie štráfy ti vystačia tri mechy sypanej malty, napríklad Cemix https://www.cemix.sk/produkty/81-MUROVACIE-MALTY/100-Murovacie-malty/206-Murovacia-malta-10-MPa

Výhodné riešenie z aspektu tepelnej prípadne zvukovej izolácie, lebo za doskami vznikne vzduchový priestor, teda dosky sa nebudú priamo dotýkať nosných stien. Budú prilepené iba na koncoch.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny