Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak vyrobit náhradu šamotových tvarovek

Neviděl bych to tak černě, vyrobit v domácích podmínkách lze opravdu hodně. Většinou to chce jen nápad, trpělivost a trochu šikovnosti. Jedná se o vyzdívku do těch Klubek? Myslím si že asi půjde o tu část, kde probíhá odhoření ze spodu do postranních kanálů. Myslím, že by nebyl až tak velký problém to udělat. Udělal bych to přibližně aby to tam šlo usadit a zbytek dodělal přímo v kamnech. Už si zcela nepamatuju, jak to tam přesně je, ale myslím, že vyzdívka v tom místě, kde plamen odhořívá do boku, je to částečně samonosně. V tom místě se jedná až o červený žár.
V tom místě by bylo vhodné udělat výztuhu. Problém je že při tom žáru už ocel měkne a pokud by ocel výztuha byla uvnitř materiálu, mohlo by její roztažností dojít k pnutí a narušení materiálu. Napadá mě co tam jako výztuhu dát, ale asi to těžko seženeš. Žárově velmi odolné jsou například uhlíkové pálicí elektrody na drážkování. Zapracovat je jako výztuhu do hmoty by to jistě zpevnilo.
Pokud bys dělal takovou tvarovku, kde záleží na odolnosti a samonosnosti, asi by s úspěchem šlo použít přímo ten kamnářský tmel. Odolnost má asi 1200 i více stupňů, což je teplota,kterou v kamnech ani nedosáhneš (mimo koksu). Ten tmel zas až tak drahý není, ve srovnání, za kolik se prodávají hotové díly. Zkusil bych tohle.
Vytlačit obsah kartuše s tmelem. Koupit pytlík šamotové hmoty, šamot přesít přes síto a získat tak tu hrubší část.
Hrubší část šamotu, kolik se podaří, aby to bylo zpracovatelné, zapracovat do tmelu. Bez vody, nasucho. Měla by vzniknout hrubší těstovitá hmota. Z toho potom vytvarovat díl. Hrubý díl šamotu ve hmotě vytvoří výztužnou kostru, podobně jako kamenivo v betonu. Nechat vytvrdnout. Během tvrdnutí lehce několikrát rozprašovačem zvlhčit. Tmel reaguje vlhkostí. Když hmota ztvrdne, nechat doschnout. Pak už bude mít dostatečnou pevnost na manipulaci. Vmontovat do kamen a dotěsnit čistým tmelem. Nakonec zvolna vypálit přímo v kamnech. Věřím tomu, že to bude fungovat. :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny