Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak vyrobit náhradu šamotových tvarovek

Ale zatím jsi stále nenapsal, jestli jen hledáš hmotu, nebo i nějaký postup. Jestli ten tvar vyzdívek budeš vymýšlet, nebo máš možnost zaformovat stávající, nebo modelovat přímo do kamen atd. Pokud nevyhovuje šamotová výmazová hmota, ani vermikulitové desky, tak snad jen nějaký žáruvzdorný beton.
http://www.krby-pruhonice.cz/index.php/component/virtuemart/stavebni-material/zaruvzdorne-malty/kambet-1000-kamnarsky-beton-detail?Itemid=0
Jde o to jak to chceš vyrobit, pokud se jedná o nějaký složitější tvar a nemáš na to formu.
Já, když jsem opravoval kamna, také jsem orig. vyzdívky nesehnal. Koupil jsem vyzdívky do jiných kamen, které se daly alespoň trochu upravit, aby vyplnily alespoň část plochy. Vložil do míst jak to šlo. Pak zbývající místa, kam vyzdívky nevyšly a pro vzájemné spojení, jsem vyrobil výmazovou směs. Šamotová výmazová hmota, je málo odolná a brzo se vydrolí. Udělal jsem pokus. Namíchal koupenou šam. směs podle návodu. Potom jsem do toho vytlačil kartuši kamnářského černého tmelu, koupeného v drogerii. Rukama jsem to dohromady vypracoval jako těsto. Prostor k opravě, jsem vyčistil od prachu vysavačem a ještě omyl vodou, aby tmel dobře přilnul. Rukama a špachtlí jsem natlačil tmel na místo. Tam , kde byla velká vrstva, jsem udělal asi třetinu tloušťky, počkal do druhého dne a tak postupně do úplného vyplnění. Předchozí vrstvu vždy porýpal, aby nebyla hladká a další vrstva se spojila.
Pak to nechal zaschnout asi tři dny a velmi mírně zatopil. Z počátku jen papír a třísky, aby to zvolna vyschlo. Teprve potom zatopil více a nakonec silně na vypálení. V místě silné vrstvy se objevily trochu praskliny, ale ničemu to nevadí. Asi po třech sezonách celozimního topení, je to trochu na pár místech poškozené, ale ještě funkční. Po sezoně to opravím kamnářským tmelem. https://www.praktis.cz/produkt/167/kamnarsky-tmel-kartuse-310-ml-cerny?gclid=EAIaIQobChMIo4HTs9Kb4AIVyed3Ch3aWwOpEAQYASABEgKyX_D_BwE
Pokud nemáš důvod šetřit, vymodeluj to přímo z toho kamnářského tmelu. Už po vytvrdnutí, bez vypálení, má dost velkou pevnost.
Tu prapodivnost smícháním šamotu s tím tmelem jsem udělal proto, že jsem to měl doma. Jinak existuje kupa materiálů z kterých by to šlo udělat. http://www.krby-pruhonice.cz/index.php/component/virtuemart/stavebni-material/zaruvzdorne-tmely?Itemid=0 :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny