Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení stropního světlo na staré vedení

Zdravím,
prosím o radu, jak nejlépe a nejbezpečněji zapojit nové stropní světlo na staré vedení z hliníku o 2 vodičích. Nové světlo je na 3 vodiče a samozřejmě jsou měděné. Stropní svítidlo je celé KOVOVÉ! Slyšel jsem něco o tom, že hliník a měď se spolu nesmí dotýkat. Jak teda provést zapojení?
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Ve svorkovnici se měď nebude stýkat s hliníkem (ten je ostatně v...). Ochranný vodič - kovový kryt -…
Kyncl 25.01.2019 19:14
Kyncl
Řadovou svorkovnici se dvěma svorkami. Fázi hliník (černá instalace) do jedné, z druhé strany měď- f…
George63 26.01.2019 20:23
George63
Ideálně je potřeba sehnat svorkovnici, která je na CuAl (novější jsou jen na Cu, starší byly většino…
ml1 28.01.2019 16:38
ml1
Ty starší svorkovnice, které byly vhodnější na připojování Al vodičů, byly ty "lámací" bakelitové, k… poslední
George63 28.01.2019 19:35
George63

Řadovou svorkovnici se dvěma svorkami. Fázi hliník (černá instalace) do jedné, z druhé strany měď- fázi (černá) do světla. Do druhé PEN hliník (zelená nula instalace) z druhé strany oba vodiče měděné N+PE (modrý+ŽZ). K problémovému styku Al-Cu nedojde. Opatrně spolehlivě ověřit fázi z instalace a při zapojování spolehlivě vypnout (nejlépe celý okruh jističem).

Ideálně je potřeba sehnat svorkovnici, která je na CuAl (novější jsou jen na Cu, starší byly většinou na obojí). Tím se to dá elegantně obejít. Prostě takovou, která připouští i hliník. Druhou možností je sehnat si cupalové vložky, ale to se asi bude shánět ještě hůř než svorkovnice na hliník.

Hlavně správně zapojit na uzemnění (kryt) PEN a na fázi. Pokud se dají barvy vodičů ještě rozeznat, je to hračka (horší je, pokud vám ze zdi vedou dva dráty neurčitelné barvy).

Ty starší svorkovnice, které byly vhodnější na připojování Al vodičů, byly ty "lámací" bakelitové, které měly pod šroubky vložen ještě přítlačný kovový pásek. Ale i do stávajících svorek, které mají mosazné vnitřky, bez těch pásků, je možno pro napojení světla použít. Proudové zatížení svítidla je tak malé, že problém se spojem v této svorce určitě nebude. A spojení hliníku a mosazi není zdaleka tak problémové (pokud nejde o vlhké prostředí) jako přímo s mědí.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru