Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno instalace soustruhu

Snažím se instalovat starý soustruh do garáže. Dal jsem na 7,5kW elktromotor který tam je, jistič B 25A ale stále mi to padá a nejde to vůbec nahodit. Spadne to celé až k domovnímu jističi včetně. Poradíte mi co je špatně ?

Řešení:

Tak to by mohlo být ono. Ty tři plíšky vyndáte, dáte je na vodorovně na dolní šrouby (všechny tři přes sebe, aby se neztratily) a zbytek necháte zapojený jak je. Tím se to přepne do hvězdy, výkon bude třetinový a jistič přestane lítat.

Ale nedávám na to krk, motor je staršího typu a může to být i jinak - motor by v nejhorším mohl i shořet. Chtělo by to raději elektrikáře který by proměřil cívky a jistitl, jestli je to opravdu tak jak píšu.

Jo a jestli ty plíšky dáte na horní šrouby, tak vyletěj všechny jističe které máte a ještě nožovky před barákem :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Uspokoj sa s trošku menším výkonom a neprepínaj motor do trojuholníka. Motor zapoj trvale do hviezdy…
ok 25.01.2019 16:24
ok
přikládám to co je na víčku i jak vypadá svorkovnice motoru samotného...co to je za zapojení fakt ne…
standa1763 25.01.2019 19:21
standa1763
Podľa fotografií je motor trvale zapojený do trojuholníka a žiadne ďalšie zariadenie ho nedokáže pre…
ok 26.01.2019 10:02
ok
jak to myslíš vypínač a stykač do pořádku....co je tam za problém ?
standa1763 26.01.2019 11:27
standa1763
Sústruh vyhadzuje poistky. Si si celkom istý, že je to motorom? Lebo ja nie...a kontrola je jednoduc… nový
ok 26.01.2019 19:35
ok
Kdyby jsi četl vše, tak užto vyřešil. poslední
Cat 26.01.2019 20:15
Cat
Pánové moc a moc děkuji všem co si našli čas a trpělivost s mou neznalostí a poradili mi jak z toho… nový
standa1763 26.01.2019 11:49
standa1763

Uspokoj sa s trošku menším výkonom a neprepínaj motor do trojuholníka. Motor zapoj trvale do hviezdy (vynechaj aj tak podozrivý prepínač hviezda - trojuholník). Zapojenie do hviezdy zrealizuješ na svorkovnici motora tak, že horné 3 svorky prepojíš pásikmi a na dolné tri svorky pripojíš fázové vodiče. Vypínač musí byť trojpólový. Zrealizuj ho pomocou spínača zabudovaného v sústruhu - bohužiaľ z tvojej otázky sa nedá usúdiť čo tam máš k dispozícii.

Podľa fotografií je motor trvale zapojený do trojuholníka a žiadne ďalšie zariadenie ho nedokáže prepnúť do hviezdy. To urob sám na svorkovnici motora. Naozaj by si nemal spúšťať 7kW motor v trojuholníku na ističi B25A. Postupuj tak, ako som ti napísal niekde vyššie. Je jedno, či spojíš pásikmi horné alebo dolné svorky, na tie zvyšné tri priveď napájanie - fungovať to bude rovnako. Pôvodný vypínač a stykač daj do poriadku ešte s odpojeným motorom, ak ti aj v takom prípade vyletia poistky, tak hľadaj skrat.
Mimochodom, motor vo hviezde je schopný dodať prakticky rovnaký výkon ako v trojuholníku, akurát má o niečo väčší sklz. A to ťa na sústruhu nemusí vôbec zaujímať.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru